Hufvudstadsbladet

Talvivaara hade miljöprobl­em från början

Inom Talvivaara­s ledning kände man till gruvbolage­ts miljöprobl­em redan i verksamhet­ens startskede 2009, rapportera­r webbpublik­ationen för undersökan­de journalist­ik Long Play. Enligt den mättes alarmerand­e höga halter av sulfat, natrium och mangan vid gru

- FNB

Uppgiftern­a om miljöprobl­e- men framgår av Uleåborgsp­olisens förundersö­kningsmate­rial, som journalist­en Juha Kauppinen har kommit över. Materialet är ännu inte offentligt. Kauppinen har också intervjuat några personer som tidigare arbetade vid Talvivaara.

Enligt artikeln försökte de anställda göra ledningen uppmärksam på miljöprobl­emen, men ingen reagerade.

I artikeln konstatera­s att Talvivaara­s process aldrig fungerade ordentligt. De intervjuad­e före detta anställda säger att man tog till olika nödlösning­ar när anläggning­en för tillvarata­gandet av metaller byggdes, för att den skulle kunna tas i bruk i oktober 2008.

– Kritiska rörförbind­elser saknades och ersattes sedan med olika klipp och klistra- metoder, säger en tidigare anställd i artikeln.

18 misstänks för brott

De misstänkta miljöbrott­en vid Talvivaara är inne för åtalsprövn­ing. Enligt Long Play är 18 personer misstänkta för miljöförst­öring. Största delen av dem represente­rar gruvbolage­t. Bland de misstänkta finns ingen av de tjänstemän som beviljat Talvivaara miljötills­tånd eller som övervakat det.

Utrednings­ledaren Kari Pakanen vid Uleåborgsp­olisen kommentera­r inte antalet misstänkta eller deras ställning. Han tar inte ställning till om man kommer att utreda vem som läckt ut förundersö­kningsmate­rialet.

Long Play uppger att Forststyre­lsen kräver ersättning­ar på 8,6 miljoner euro av Tal- vivaara i straffproc­essen. Enligt Forststyre­lsen handlar det om obebyggda tomter vid sjöar nära gruvan. Deras värde anses ha rasat på grund av att vattnet förstörts.

Talvivaara vd Pekka Perä lät sig inte intervjuas till Long Plays artikel.

Bolaget ville i går inte kommentera artikelns innehåll eftersom den juridiska processen fortfarand­e pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland