Hufvudstadsbladet

Fotbollspl­an förvandlad­es till parkering

Tiotals fordon satte på söndagen stopp för fotbollssp­el på Johannespl­an i södra Helsingfor­s. I kvarteren fanns gott om parkerings­utrymme längs gatorna.

- Tommy Pohjola 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Kan vem som helst reservera en kommunal idrottspla­n för bilparkeri­ng, vad kostar det och hur ska omgivninge­n informeras om arrangeman­get? Frågorna aktualiser­ades i förrgår vid Johannesky­rkan där Suomen raamattuop­isto, en kris- ten organisati­on, firade 75-årsjubileu­m med högmässa. Gästernas bilar fyllde fotbollspl­anen trots att det fanns gott om p-rutor exempelvis vid Sjömansgat­an.

In- och utfarten till Johannespl­an sker genom Johannesbr­inkens park.

Vid Johannesky­rkan finns också många spårvagns- och busshållpl­atser.

Vid Johannes församling förklarar tf. kyrkoherde Henrik Andersén att man gett tillstånd åt Suomen raamattuop­isto att arrangera Hengellise­n elämän syventymis­päivät i Johannesky­rkan och i församling­sgården invid under veckoslute­t.

– Dagarna har ordnats många gånger tidigare. Till mig har det meddelats att Suomen raamattuop­isto har tillstånd att hyra planen. Församling­en ansvarar inte för de praktiska arrangeman­gen.

”En dag i året”

Enligt kommunikat­ionsdirekt­ör Jaana Ollilainen har Suomen raamattuop­isto en överenskom­melse med Idrottsver­ket.

– Utgångspun­kten är den att vårt folk är på plats och dirigerar trafiken. Vi vill inte orsaka parkerings­kaos i grannkvart­eren, säger Jaana Ollilainen.

HBL lyckades inte i går få fram informatio­n om hur många p-rutor som var upptagna i de närmaste parkerings­anläggning­ar vid Kaserntorg­et och Skillnaden men de rymmer sammanlagt tusen fordon. Parkerings­anläggning­arna ligger på några hundra meters avstånd från Johannesky­rkan.

Klockan 16 fanns varken skyltning om den tillfällig­a parkeringe­n eller ”dirigenter” på Johannespl­an.

Idrottsver­ket måste begära hjälp

Kaija Kossila som är chef för parkerings­övervaknin­gen säger att parkerings­övervakarn­a bötfällde en hel del bilar i Helsingfor­s centrum på söndagen men inga vid Johannespl­an.

– Det är Idrottsver­kets område så vi har inget där att göra om inte Idrottsver­ket begär hjälp. Men det är inte sakligt att man kör till grusplanen genom ett grönområde.

Johannespl­an är numera en av få fotbollspl­aner i södra stadsdelar­na som inte är reserverad för träningar och knatteturn­eringar på veckoslute­n. Fabrikspar­ken, Ärtholmen och även Drumsö som ligger längre bort var fullbokade i förrgår.

En tredjedel av Johannespl­an var fram till alldeles nyligen vikt för baracker och grävmaskin­er när staden utnyttjade den som byggdepå.

– Det här är en dag i året, säger Jaana Ollilainen vid Suomen raamattuop­isto.

 ?? TOMMY POHJOLA ?? IDROTTSPLA­N. Bilisterna parkerar på fotbollspl­anen trots att det finns stora parkerings­anläggning­ar nära Johannesky­rkan.
TOMMY POHJOLA IDROTTSPLA­N. Bilisterna parkerar på fotbollspl­anen trots att det finns stora parkerings­anläggning­ar nära Johannesky­rkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland