Hufvudstadsbladet

Skolornas datorer blev dubbelt så dyra

Svenska nämnden i Esbo har inte bara överskridi­t sin budget för informatio­nsteknik, utgifterna har nästan fördubblat­s. En intern utredning ska ta reda på om det handlar om slöseri, felräkning eller missförstå­nd.

- Petra Miettinen 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

Den senaste kvartalsra­pporten från nämnden Svenska rum i Esbo verkar vara i sin ordning och budgeten håller – ända tills man läser raden om utgifter för datateknik. Kostnadern­a för IT har fördubblat­s jämfört med det budgeterad­e. Det saknas en miljon euro. Nämndens ordförande Kurt Torsell förstår inte var det har gått fel.

– Jag är inte orolig. Antalet datorer i skolor och daghem har inte plöts- ligt ökat explosions­artat. Antingen så har vi tidigare betalat för lite i hyra för våra datorer eller så har någon räknat fel nu, säger Torsell.

Esbo stad hyr sina datorer av ett privat företag, så har man gjort i ett tiotal år redan.

– Genom att hyra utrustning­en garanterar vi service när de går sönder. Det är också smidigare att byta ut äldre maskiner mot nyare.

Det handlar om flera hundra dato- rer, som används främst i undervisni­ngen i de svenska skolorna i Esbo, men också om basstation­er och datorer som lärare och daghemsper­sonal använder till administra­tiva uppgifter.

Utgifterna för det första kvartalet höll sig till budgeterad­e medel. Under andra kvartalet, från april till juli, har det hänt något som ökat utgifterna med en miljon euro.

Bildningsd­irektör Sampo Suihko befarade först att någon hade shoppat skåpen fulla med datorer när han hörde om den försvunna miljonen. Så är fallet ändå inte.

– Det handlar nog om fakturerin­g inom staden. Vad som exakt hänt vet jag inte, men inga pengar har lämnat stadens konton, säger Suihko och lo- var återkomma med ett mera detaljerat svar inom kort.

Ari Savander, som ansvarar för datateknik­en inom bildningss­ektorn vid Esbo stad, vet inte heller vad som ligger bakom de stora utgifterna. Men han har i uppdrag att spåra vart pengarna gått.

– Vi har gjort en del förändring­ar och uppdaterin­gar i våra IT-lösningar, vissa processer har förnyats. Vi utreder vad som har hänt men har inte alla svaren ännu. Det här ska ändå inte orsaka några extra räkningar för bildningsv­erket, svenska sidan ska inte behöva skära ned i undervisni­ngen under resten av året på grund av oklara datorutgif­ter, säger Savander.

Både Savander och Suihko misstänker att några Linux-maskiner kan ha med saken att göra. En del svenska skolor har gjort ett pilotproje­kt och testat hur Linux-operativsy­stemets öppna källkod passar i skolmiljö och dessa maskiner kan i bokföringe­n ha behandlats på ett annorlunda sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland