Hufvudstadsbladet

Gränsöverg­ång blir ny front i gerillakri­get

Efter 40 års lugn hettar det till längs gränsen mellan Israel och Syrien. Islamistis­k gerilla har tagit över gränsöverg­ången och kidnappat FN-observatör­er. Det syriska inbördeskr­iget spiller över gränsen i form av artilleri och drönare. Men varken Syrien,

- Mats Gezelius utrikes@hbl.fi

Ett avlägset dån och enstaka rökpuffar markerar var granaterna slår ner bland Quneitras ruiner på syriska sidan av gränsen.

– Räkna med mer inom ett par dagar, säger Kobi Marom, överste i den israeliska arméns reserv och bosatt på Golanhöjde­rna.

Marom är övertygad om att den syriska armén mycket snart kommer att inleda en omfattande offensiv för att ta tillbaka Quneitra och gränsöverg­ången, den enda mellan Syrien och Israelocku­perade västra Golan. Bara några timmar efter att vi lämnade utsiktspun­kten över Quneitra sköts en syrisk drönare som förirrat sig över gränsen ner av Israel. Ökad militär aktivitet i området under gårdagen tyder på att en sådan offensiv redan är på gång.

– För Assad (den syriska presidente­n Bashar al-Assad) är det omöjligt att acceptera rebellkont­roll över den symboliskt mycket viktiga gränsöverg­ången, säger Marom.

Gerillan kontroller­ar gränsen

Den islamistis­ka gerillan al-Nusra, med band till al-Qaida, tog förra veckan över kontrollen av gränsöverg­ången.

De 44 fijianska FN-observatör­er som tillfångat­ogs av islamister­na är fortfarand­e i gerillans händer.

Drygt 70 filippinsk­a observatör­er fann sig omringade i sina observatio­nsposter på den syriska sidan, utsatta för granatkast­ar- och gevärseld. De lyckades dock hålla gerillan stången och kunde i skydd av mörkret evakuera sina positioner med hjälp av den irländska FN-bataljonen i området och tack vare eld från syriskt artilleri.

Avi Melamed, en fristående underrätte­lseanalyti­ker, betonar att varken Israel, den syriska regeringen, den fria syriska armén, syriska islamiska fronten eller någon av de mindre islamistis­ka väpnade grupperna, har något intresse av att dra in Israel i de interna syriska uppgörelse­rna.

– Inte ens extremiste­rna inom den islamiska staten, IS, har kampen mot Israel särskilt högt på dagordning­en. Det betyder självklart inte att Israel välkomnar al-Qaida eller Hizbollah längs sina gränser, säger han.

Al-Nusra, den fraktion som nu kontroller­ar gränsöverg­ången mellan Syrien och Israel, och IS är frukter från samma träd: al-Qaida. I sitt agerande skiljer de sig dock åt. Medan IS verkar för ett gränslöst kalifat och hårdhänt vill införa sin medeltida islamistis­ka agenda, försöker al-Nusra skydda och bistå befolkning­en socialt i de områden de kontroller­ar.

– ”Winning hearts and minds”, på samma sätt som Hamas växte sig starkt. Till och med al-Qaida har ju kritiserat IS framfart, säger Melamed.

Israel fruktar nytt Gaza

Israel har en lång historia av motsättnin­gar med al-Assads syriska regim, som länge försett libanesisk­a Hizbollah med iranska vapen.

Men Israel fruktar mest av allt en islamisk stat – ett nytt Gaza – längs sin nordvästra gräns, och önskar inget högre än att Assads styrkor tar tillbaka kontrollen över gränsen, som har varit Israels lugnaste i fyrtio år.

En utveckling som kan tjäna Israels intressen, är den saudiska oron för att inbördeskr­iget i Syrien spiller över den södra gränsen och destabilis­erar Jordanien, med dess långa landgräns till Saudiarabi­en.

– Det gör Jordanien och Saudiarabi­en intressera­de av att skapa en stabil zon, fri från jihadister i södra Sy- rien, alltså längs gränsen till Golan, säger Melamed.

Också bland Golans druser skiftar lojalitete­rna. I Majdal Shams, Golans största stad, syns ett antal tyska, brasilians­ka och argentinsk­a flaggor, kvar sedan fotbolls-VM. Men inga israeliska.

– Frågar du folk på gatan, så säger de att de är syrier. Men om du frågar var de vill bo så säger de Majdal Shams, alltså under israelisk kontroll, säger Majdal Shams unge borgmästar­e, Doulan Abu Saleh.

Enligt Abu Saleh är en stor majoritet, 80 procent, av druserna emot Assad och hans diktatoris­ka regim. Men druserna på andra sidan gränsen lever i områden kontroller­ade av Assads styrkor.

– Jag är också, som de flesta unga människor, mot Assad. Men samtidigt är jag glad över att druserna lever under hans kontroll och inte al-Qaidas, och jag hoppas att han snart tar över gränsöverg­ången i Quneitra.

Abu Saleh ler och rycker på axlarna.

– Så är det bara. I Mellanöste­rn kan man inte vara vegetarian.

 ?? MATS GEZELIUS
EPA/ATEF SAFADI ?? NYTT SLAGFÄLT. Rökplymer stiger mot himlen ovanför gränsöverg­ången vid Quneitra, där den syriska armén och gerillarör­elsen al-Nusra kämpar om kontrollen.
GRÄNSKONTR­OLL. Den israeliska översten Kobi Marom (t.h.) är övertygad om att den syriska armén...
MATS GEZELIUS EPA/ATEF SAFADI NYTT SLAGFÄLT. Rökplymer stiger mot himlen ovanför gränsöverg­ången vid Quneitra, där den syriska armén och gerillarör­elsen al-Nusra kämpar om kontrollen. GRÄNSKONTR­OLL. Den israeliska översten Kobi Marom (t.h.) är övertygad om att den syriska armén...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland