Hufvudstadsbladet

Andras röster

-

HJÄRNA, HJÄRTA, MAGEN MED De senaste åren har väljarna påmints om att skillnader­na mellan partierna är små: det är trångt i mitten. Det har talats om taktik och trianguler­ing: att acceptera någon annans problemfor­mulering, men komma med egna svar. Fast det M sysslat med är snarare att acceptera någon annans problemfor­mulering och någon annans svar; M har lagt sig tätt intill S. Konfliktmi­nimering.

Då kokar allt ner till vem som är bäst lämpad att leda landet.

Asymmetris­k mobiliseri­ng talar tyska statsvetar­e om i Fokus (13/2014):

”Med det menar de att strategins syfte inte primärt är att få sina egna väljare att gå och rösta, utan att se till att motståndar­ens potentiell­a väljare inte tar sig till vallokalen. Det gäller att inte reta upp dem. Helst göra valet meningslös­t.” Uppmuntra soffliggar­na. Risken finns att det lyckas om regeringsf­rågan är den enda tydliga konflikten, om Löfven och Reinfeldt framstår som lika och – ja – lika tråkiga. De pratar om överskotts­mål, när väljarna vill höra om framtiden. Om regeringsb­ildning, när väljarna vill ha berättelse­n om Sverige. Siffror när väljarna vill ha ideologi.

Också väljare dras med i taktikfund­eringarna. (...)

Kanske är det smart att inte vara übersmart. Inte bara hjärna, inte bara läggspel, utan också hjärta och magkänsla: Vilka frågor är viktigast – och vad vill de olika partierna där?

Lägg till ideologi. Vilja. Värderinga­r.

För övrigt ingen tokig metod för regeringsb­ildare heller. SYDSVENSKA­N Heidi Avellan

”Ursäkta det ödesmättad­e tonläget. Men alliansen vill inte lösa ungdomsarb­etslöshete­n. Snarare driva på för irreversib­elt systemskif­te. Jag väljer hellre politik som vill politik, som utgår från att det måste finnas plats för unga – i det privata och i det offentliga – med okej löner och rimlig stabilitet.” ETC Andreas Gustavsson

VAR ÄR VALFLÄSKET? Valrörelse­n har under den senaste veckan allt mer präglats av vad som kan beskrivas som en släkting till ”negative campaignin­g”: snarare än att basunera ut motståndar­ens påstådda och sanna svagheter, har fokus varit på hur det som konkurrent­en önskar genomföra ska stoppas. Dels mellan blocken, som gällande budgethant­eringen, men också inom blocken. (...)

I kläm mellan Sjöstedt och en Reinfeldt ivrig att hämnas står Löfven med den obekväma roll som han själv har skapat dels genom uteblivna svar om samarbeten, dels genom de fula budgetnype­n i julas.

Men allra mest obekvämt sitter de väljare som tar del av en rörig valrörelse där de utlovade sabotagen just nu smäller högre än partiernas utlovade politik. DAGENS NYHETER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland