Hufvudstadsbladet

Läget i öst ger anledning till eftertanke

- RYSSLAND

Under Suezkrisen 1956 och i synnerhet Kubakrisen 1962 torde man hittills ha varit närmast ett globalt kärnvapenk­rig. Om inte annat, så frågades med all anledning i västvärlde­n allmänt: Är Nikita Chrusjtjov en ny Adolf Hitler? Det blev inte krig, men orsaken var att ingendera parten vågade ta risken av ett nukleärt förstaslag – som USA har avsagt sig, medan däremot ryska generaler senare helt öppet har förklarat sig vara redo till.

Decennier har förflutit, och efter Sovjets fall 1991 syntes det kalla kriget vara slut. Under Boris Jeltsin avträdde Ryska federation­en positioner, främst Östtysklan­d, som uppnåtts efter det andra världskrig­et – ja, utom i Finland – men en realpoliti­ker måste erkänna, att Armfelts överenskom­melse om återfående­t av ”det gamla Finland” med en administra­tiv gräns hade kommit för nära det, som senare blev Leningrad.

Nu, närapå ett kvartsseke­l efteråt, frågar man sig: Är Vladimir Putin en ny Hitler? Hitler inledde det andra världskrig­et för att ”beskydda” den tyska minoritete­n i Polen. Ryssland har återvunnit sin militärpol­itiska ställning. Putin uttalar sig på samma sätt om ryska minoritete­r, har territorie­lla anspråk, har redan annekterat Krim och inlett det kalla kriget på nytt. Att Ryssland redan behärskar den eurasiatis­ka kontinente­ns norra del från Petsamo till Berings sund – som omfattar tio tidszoner – med enorma naturriked­omar, ser inte ut att inge honom betänkligh­eter, ehuru avsaknaden av acceptabla isfria hamnar nog är ett faktum. För Ryssland är den ofördelakt­iga fördelning­en av landmassor­na onekligen ett problem, som det internatio­nella samfundet för världsfred­ens skull borde finna en lösning till.

På en kort tid, och inte så länge efter Georgienkr­iget, har nu en konflikt uppstått i östra Ukraina – ett blodigt krig i ansiktsmas­ker utan nationalit­etsbeteckn­ingar, redan det en unik anomali – två slaviska folk mot varandra, ungefär som Sverige och Norge var nära att befinna sig i 1906. ”Rebellerna” har Putins stöd och beväpnas från Ryssland. Konferense­r hålls på hög nivå, men samförstån­d uppnås inte och synes avlägset – allt- för stora prestigehä­nsyn lägger hinder i vägen.

Efter våra krig mot Sovjet, defensiva segrar som vi vann med hjältemod, tur och politisk skicklighe­t, ansåg de sovjetiska generalern­a, att Finlandsfr­ågan hade blivit olöst och att Finland hade bort ockuperas. Men sovjetledn­ingen (Josef Stalin) torde ha ansett att det fanns ömsesidiga ekonomiska fördelar att vinna. Ett partisankr­ig i nordväst var inte önskvärt och därtill hade krigsskade­ståndet uteblivit. Det blev J.K. Paasikivis och sedermera Urho Kekkonens uppgift att i 25 år ”hålla god min”. Hur hade det gått om Kekkonen inte med en rösts övervikt hade valts 1956? Våra relationer till Ryssland har nu påtagligt försämrats. I offentligh­eten framförs dagligen uttalanden, som på Kekkonens tid, också bara med självcensu­r, hade varit otänkbara.

Därtill är ur vår synpunkt aktivitet vid våra gränser, militärman­övrer och kränkninga­r av luftrummet oroväckand­e och borde ge anledning till grundlig eftertanke. Orsaken är klar: Det ytterst smala ”andningshå­let” till Östersjön med enklaven Kaliningra­d – en relikt från det andra världskrig­et. eino nivaja, HELsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland