Hufvudstadsbladet

Nu är det bråttom

- NATO

Varje krig brukar börja med kränkning av det tilltänkta offrets luftrum. I varje fall då det gäller Ryssland. Tre kränkninga­r under en vecka är illavarsla­nde och ingen tror väl på de ryska lögnerna att det var åskväder eller felnaviger­ing. Om Vladimir Putin vill skrämma förespråka­rna för Nato tar han helt fel. Hotelserna bidrar till att allt fler ser hur utsatt vårt läge är. Putins målsättnin­g att erövra Finland och göra Östersjön till ett rött hav är så uppenbart att allt fler kommer till insikt om att Nato kan vara vår räddning.

Putins motvilja mot vårt eventuella medlemskap är det säkraste tecknet på att Nato hindrar eller åtminstone försvårar ett angrepp. Man förvånar sig att majoritete­n av Finlands befolkning alltjämt tror på Putins lögner och att vi är trygga i hans vård. Men det beror sannolikt på att landets ledning inte har lyckats informera vad Nato är och vilka skyldighet­er vi skulle få eller inte få. Det kan väl inte bara vara så att en del av befolkning­en inte bryr sig om huruvida vi hör till Ryssland eller inte.

Alexander Stubb har sagt att en medlemsans­ökan till Nato tar några år att förbereda. I så fall är det ingen tid att förlora, processen borde påbörjas omedelbart. Avtalet om partnerska­p är kanske en början, men de sakkunniga säger att Nato i en krissituat­ion inte har kapacitet att rädda andra än de verkliga medlemmarn­a. Heinz Ramm-ScHmidt,

Esbo

Enligt avtalet får Finland möjlighet kalla på hjälp av Natosoldat­er ifall av kris, naturkatas­trof eller konflikt (ordet konflikt skall uppenbarli­gen uppfattas avse väpnat konflikt med beväpnade styrkor från annat land).

Det oroväckand­e, som HBL tyvärr inte rapportera­t, är att de främmande trupper som vi kallat till landet lyder under Natos kommando och inte underställ­s Finlands försvarsma­kt. Denna lösning kan inte accepteras. Om vi behöver hjälp och kallar på hjälp är det vi som skall bestämma var och hur hjälpen skall sättas in. Vi bör inte acceptera att det är främmande militär som bestämmer vad de gör landet. Att överlåta denna beslutande­rätt till främmande militärer är inte långt ifrån en ockupation.

Att på detta sätt ge beslutande­rätten åt främmande militär som finns i landet är ett allvarligt ingrepp i Finlands suveränite­t. Regeringen har inte rätt att ingå sådana avtal. Re- geringen kan inte beviljas rätt att kalla in främmande soldater som på detta sätt tar hand om makten i vårt land. Leo R. HeRtzbeRg,

HELsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland