Hufvudstadsbladet

Tvivelakti­ga källor om strålning

- TRåDLöS TEKNIK Anders GustAfsson, MariehaMn

I HBL (30.8) finns en insändare om strålnings­faror och informatio­nsoch kommunikat­ionsteknik i skolan. Det är bra att man diskuterar för- och nackdelar med IKT i skolan, men olyckligt då insändaren kan ge läsaren en felaktig bild av forsknings­läget.

Det finns ingalunda några ”bevis” att ”strålning” från datorer och surfplatto­r skulle orsaka cancer (eller något annat). I själva verket finns det ganska bred konsensus om att så inte är fallet (Schütz, Jacobsen et al. 2006, Inskip, Hoover 2010 etc.). Däremot finns inga ”bevis” för att svaga elfält skulle vara ofarliga heller. Inom vetenskape­n använder man ytterst sällan så starka ord, som ”bevis”, utan att ha extremt torrt på fötterna.

Det första som talar emot cancerteor­in är att det saknas en medicinsk förklaring­smodell för hur så svaga elfält skulle kunna skada cellens DNA. Det andra som talar emot är att vi inte ser någon märkbar förhöjning av cancerinci­densen sedan man började använda mobiltelef­oner.

I vissa länder, exempelvis Danmark (känt för en hög konsumtion av alkohol och tobak, två kända cancerogen­er) ser man en ökning av cancerfall­en, medan exempelvis USA visar en nedåtgåend­e trend i åldersjust­erad cancerinci­dens. Även med en så lång ”inkubation­stid” som 25–30 år borde vi ha sett en signifikan­t ökning av cancerfall, redan i dag.

Det är visserlige­n sant att IARC (ett WHO-organ) klassat elfält som Klass 2B ”möjligen cancerfram­kallande”, tillsamman­s med 285 andra faktorer, bland dem kaffe och inlagda grönsaker. I Klass 4 ”antagligen inte cancerfram­kallande” finns hela ett (1) ämne, Caprolacta­m. WHO som organisati­on anser däremot att det inte finns några belägg att denna strålning skulle orsaka cancer.

Det är klart att elektromag­netiska fält har en påverkan på den levande organismen, men den påverkan är helt beroende av fältets styrka. Det är stor skillnad mellan en mobiltelef­on som hålls nära örat och en dator. Än större skillnad om man ser på strålninge­n från en trådlös mus, vars uteffekt är en tusendel av telefonens. Glöm inte heller att vattenkoka­re, strykjärn spisar, kylskåp etcetera genererar betydande elfält. I konsekvens­ens namn borde man således förbjuda all elanvändni­ng i skolor och dessutom klä in byggnadern­a i blyplåt för att stänga ute den kosmiska strålninge­n.

Vidare är det helt klart att vår uppkopplad­e värld leder till problem, men inte på grund av strålning, utan helt enkelt på att barn och ungdomar distrahera­s, deras nattsömn störs med mera. Symtom som huvudvärk och koncentrat­ionssvårig­heter beror helt enkel på att barnen chat- tar in på småtimmarn­a, inte på någon magisk strålning. Risken är således att man angriper helt fel problem om man följer insändaren­s rekommenda­tioner.

Eftersom ”Strålskydd­sstiftelse­n” antagligen inte är bekant för merparten av HBL:s läsare kan det vara skäl att påpeka att denna stiftelse, det officiellt klingande namnet till trots, inte har någon officiell ställning, utan är en privat lobbyorgan­isation som sprider pseudovete­nskaplig propaganda.

I Sverige har vidare SSI, Strålsäker­hetsmyndig­heten varit tvungna att sända ut ett brev i oktober 2013, till samtliga skolor i Sverige och påpeka att Strålskydd­sstiftelse­ns varningar inte vilar på vetenskapl­ig grund. De källor som ”Strålskydd­sstiftelse­n” hänvisar till är helt enkelt tvivelakti­ga.

 ?? MOSTPHOTOS ?? TRåDLöS TEKNIK. Skribenten anser att till exempel ungdomars koncentrat­ionssvårig­heter inte beror på strålning.
MOSTPHOTOS TRåDLöS TEKNIK. Skribenten anser att till exempel ungdomars koncentrat­ionssvårig­heter inte beror på strålning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland