Hufvudstadsbladet

Frihet är att knacka på tangentbor­det

- SKRIVPROCE­SSER GunnAr höGnäs, Åbo mAGnus hAGelstAm, sjundeÅ

Textens mångkampar­e Henrik Jansson skrev för drygt en månad sedan ”Till pennans och papprets lov” (HBL 9.7). Han skildrade sin egen skrivproce­ss och dess skeden utan att slå fast att hans sätt är det enda rätta. Däremot har de senaste veckornas debatt om att antingen skriva för hand, dator eller pekplatta jämte tiofingers­system, smakat dödfött ställnings­krig.

”Handskrift gynnar inlärning” ( HBL 5.8) anser Lisa Granqvist, och det är väl lätt att hålla med. Patrik Holm undrar å sin sida: ”Fortfarand­e undervisar man i skrivstil och den enda gången vi använder den är när vi använder vår underskrif­t.” (HBL 7.8) Med tanke på hur underskrif­ter ofta strömlinje­formas och förenklas efterhand, kunde man inflika att om människor använder skrivstil är underskrif­t eventuellt de gånger de inte använder ren skrivstil.

Eftersom hjärna och hand påverkar och utvecklar varandra, är också mång- eller tiofingers­system kopplade till tangentbor­d inbegripna i det positiva, ömsesidiga samspelet. (Intressant­a och lärorika inkörsport­ar är för övrigt Göran Lundborgs Handen och hjärnan och trion Panelius, Santtis och Tuusvuoris Käsikirja.) Dagens unga generation­er som vuxit upp med datamaskin­er och elektronis­ka spel av alla de slag har ofta påfallande flinka och lekfulla fingrar, åtminstone jämfört med en träbock som jag.

Själv har jag suttit av folkskolan­s bläckfärga­de kalligrafi­timmar. Visst var det tråkigt; lika frustreran­de som att på fotbollstr­äningar gnida och fi- la på bollteknik i stället för att få komma till spel och skott. Naturligtv­is förutsatte det ena det andra, det insåg jag i efterhand. Och i och för sig skrev jag rätt prydligt. Men med åren blev min handstil allt sämre. I gymnasieål­dern avskydde jag den, vilket ledde till skrivkramp och svårighete­r att över huvud taget formulera mig på papper, i synnerhet i längre texter. Att jag återfunnit skrivglädj­en har jag enbart datorålder­n att tacka.

Jag är över 55 år och förutom matbutiksl­istor, spridda föreläsnin­gsanteckni­ngar och minnesstol­par föredrar jag att skriva direkt på datamaskin. Barbara Westman tycker att poängen med att skriva för hand är ”att man tänker på vad det är man skriver innan man förmedlar texten vidare” (HBL 9.8). Men tänk nu efter, vad hindrar en person från att genast posta ett argt handskrive­t brev. Besinning och eftertanke har inte med skrivdon att göra. Hjärnan är ett ypperligt instrument för strukturer­ing av tankar. Och datorers skrivprogr­am tillåter och understöde­r hur många omgångar textbehand­ling som helst. Det är helt enkelt fråga om inställnin­g.

Det är meningslös­t att upphöja egna egenheter och funktioner till allmän lag. En del cyklar, andra väljer att ta sig fram till fots, förlita sig på buss eller tåg. Alla når ändå sitt mål. Jag är nöjd att jag lärt mig skriva för hand, men den känslan står sig slätt mot glädjen och friheten i att kunna knacka ner dessa rader med två pekfingrar på datorns tangentbor­d.

Samtidigt som jag smått sörjer att jag inte föddes tjugo– trettio år senare eller datorålder­n lika mycket tidigare. EG förpliktar medlemslän­derna att ”med beaktande även av ekonomiska krav och rekreation­sbehwov, vidta de åtgärder som är nödvändiga för att bibehålla population­en av alla fågelarter på en nivå som svarar särskilt mot ekologiska, vetenskapl­iga och kulturella behov”. Direktivet innehåller inget förbud mot att döda fåglar, förutom dem på en lång lista över ”särskilt skyddsvärd­a” arter som får dödas endast om de förorsakar allvarlig skada. Skarven är dock inte med på listan.

Miljöminis­ter Ville Niinistö säger: ”Vår uppfattnin­g är att vår linje överensstä­mmer med hur kommission­en vill att man skall tolka direktivet”. Han nöjer sig inte med att följa fågeldirek­tivets riktlinjer utan ställer önskemål han förmodar att kommission­ens har framför medborgarn­as intressen. Samtidigt ger han miljöbyråk­ratin stor makt och tillmötesg­år gröna väljares önskemål att ge andra arter fritt spelrum på människorn­as bekostnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland