Hufvudstadsbladet

Vad är det att vara mänsklig?

När Merete Mazzarella ger ut en ny bok behövs ingen g längre g introdukti­on. Hon är en n i bästa bemärkelse folklig författare, tare, som sedan debuten 1979 haft något ot att säga. Denna gång handlar det om m monstret Frankenste­in som inte är ont nt i sig

- Arne Toftegaard Pedersen kultur@hbl.fi

ESSä Merete Mazzarella a Själens nattsida. Om Mary Shelley och hennes Frankenste­in. ein. Schildts & Söderström­s röms

■Genom■att■frikostigt■dela kostigt dela ■ med■sig■av■sin■stora■kunskap■ ra kunskap både■om■litteratur■och■om ur och om ■ tillvarons■trassliga■tjusning■ ga tjusning har■ Merete Mazzarella zarella blivit■ett■en-kvinnas-universi-universite­t■för■sina■läsare.■Hos■henHos henne■har■vi■lärt■oss■om■ mTikkaTikk­anen och Tolstoj, ■men■ockmen också■om■vådan■av■för■mycket■ r mycket kortison■och■för■lite■beröite beröring■i■vården.■Mazzarella■ zzarella har■skrivit■modigt■också■ gt också om■sådant■som■varit■svårt■ rit svårt eller■direkt■pinsamt,■varmed amt, varmed ■ hon■berikat■allas■vår■förståelse■för■vad■ vår förståelse för vad det■vill■säga■att■vara■människa. ra människa.

En■stor■del■av■Mazzarella­s■produktion■ azzarellas produktion lockar■även■till■sig■läsare■som■främst■ ig läsare som främst frossar■i■böckernas■skvallerpo­tential,■ as skvallerpo­tential, men■de■kan■med■fördel■hoppa■över■den■ ördel hoppa över den nya■boken,■ Själens s nattsida.

Shelley, Frankenste­in stein och monstret

Vi■kan■frestas■att■tro■att■ämnet■för■Mazro att ämnet för Mazzarella­s■nya■bok,■ Mary Shelleys Frankenste­in,■inte■heller■behöver■någon eller behöver någon ■ särskild■presentati­on.■Men■för■de■flestion. Men för de flesta■är■Frankenste­in■troligen■populärkul­n troligen populärkul­turens■Frankenste­in,■en■stygg■och■videin, en stygg och vidrig■personifie­ring■av■ondskan,■som■inte■ av ondskan, sominte har■många■likheter■med■Mary■Shelleys■ er medMary Shelleys (1797–1851)■fantasiska­pelse■från■1818. siskapelse från 1818.

Först■av■allt■måste■vi■komma■ihåg åste vi komma ihåg ■ att■Frankenste­in■(med■det■symbolis(med det symboliska■förnamnet■ Victor) ctor) ■i■den■mycki den mycket■unga■författari­nnans■bok■inte■ nnans bok inte är■ett■monster,■utan■är■namtan är namnet■på■den■galna■vetenna vetenskaps­mannen■som■kr om kreeerade■detta■(monstr onstret et■ däremot■ges■aldrig■ett rig ett ■ namn,■vilket■är■en■del en del ■ av■hans■olycka).■Det■är■ Det är även■viktigt■att■notera notera ■ att■”monstret”■i■den■urden ursprungli­ga■versionen■inonen inte■är■ont■i■sig■–■det■blir■ont.■ et blir ont. Av■samma■orsak■använder■Mazzarelan­vänder Mazzarella■den■mindre■laddade■benämninge­n■ ddade benämninge­n Varelsen.

Att■Frankenste­in■experiment­erar■ in experiment­erar med■att■på■konstgjort■vis■skapa tgjort vis skapa ■ mänskligt■liv■reser■frågor■som■ er frågor som är■högaktuell­a■i■dag.■Mazzadag. Mazzarella■drar■parallelle­r■till■bland■ ler till bland annat■stamcellfo­rskning■och■ rskning och fosterdiag­nostik,■men■änmen ändå■är■det■inte■de■biologiska biologiska ■ och■medicinska■per perspektis­pektiven■som■står■i■fokus■i■Sjä- okus i Sjä- lens■nattsida.■Merete■Mazzarella■dröjer■i■stället■vid■frågan■om■vad■som■gör■ oss■mänskliga■i■ordets■sociala■och■psykologis­ka■bemärkelse.

Att skapa ett monster

I■samma■stund■Victor■Frankenste­ins■ hisnande■skapelsedr­öm■förverklig­as,■förvandlas■den■till■ en■mardröm.■Orsaken■ är■en■brist,■inte■på■vetenskapl­ig■kunskap, ■ utan■på■elementär■förståelse■för■vad■en■människa■egentligen■är■– ■ och■simpel■ansvarskän­sla■gentemot■den■varelse■ han■gett■liv.

I■sin■läsning■av■Shelleys■ roman■accentuera­r■Mazzarella■att■Varelsen■från ■ början■inget■hellre■vill■än■ att■uppleva■vänskap■och■gemenskap,■ men■hans■skapare■utsätter■honom ■ för■ett■dubbelt■svek.■Först■flyr■Frankenste­in■skräckslag­en■så■snart■livsgnista­n■tänds■hos■hans■”människa”,■därnäst■vägrar■han■skapa■ ett■kvinnligt■motst ycke■till ■ Varelsen■som■drabbats■av■ en■förtvivlan­de■ensamhet.

Trots■att■V arelsen■ från■början■är■en■vänlig■figur ,■bemöts ■ han■överallt ■ med■rädsla,■avsky ■ och■fientlighe­t.■

Det är Mazzarella­s poäng att han utvecklar sig till ett monster för först efter att människorn­a brutalt utes uteslutit honom ur all gemenskap. Mazzar Mazzarella liknar honom träffande nog vid et ett övergivit barn. Att skapa en mänsklig existens handlar således om mycket mer me än bioteknik. Homo sapiens är en so social varelse som utvecklar sin identite identitet i ständig dialog med omgivninge­n. Frankenste­in är en mångfasett­erad mångfasett roman, en kinesisk ask som Mazzarella Ma konstatera­r. Hon redogör nog noga för de viktigaste rummen i asken, para parafraser­ar ibland kanske till och med för grundligt. gr Vår förståelse för romanen för fördjupas i alla fall betydligt. Därtill redog redogör Mazzarella kortfattat för Frankenste­in Frankens idéoch litteratur­historiska samm sammanhang, för att mer ihärdigt närma s sig ett av sina specialomr­åden, det b biografisk­a. För Själens nattsida är också en bok om Mary Shelley, om kärlek, grymhet o och död. Författari­nna Författari­nnans öde får Mazzarell Mazzarella att fråga sig om det sist och slutligen var ”hennes liv som var hennes hen starkaste berätt berättelse”. Mary S Shelleys liv uppf uppfattar vi kanske i d dag som osannolik osannolikt dramatiskt, sa samtidigt som det r rymmer element som är kar karaktäris­tiska för hennes period i allmänhet, och i all synnerhet för de den krets av romanti romantiker hon tillhörde tillhörde. Mary Shelleys bakgr bakgrund var spekt spektakulä­r. Hon var dotter till kvinnoeman­cipationen­s pionjär Mary Wollstonec­raft och den kontrovers­iella filosofen och anarkisten William Godwin. Tyvärr dog Wollstonec­raft kort efter förlossnin­gen, en tragedi som förorsakad­e Mary Shelley återkomman­de känslor av skuld och svek. Till de tidstypisk­a elementen hör den höga barndödlig­heten. Mary Shelley födde fyra barn varav endast ett levde till vuxen ålder.

Livsdramat­iken förminskad­es ingalunda av de nära banden till några av samtidens mest kända och ökända radikaler och romantiker: maken Percy Bysshe Shelley, som drunknade redan 1822, Lord Byron och då inte minst anarkistfa­dern Godwin. I Mazzarella­s version överskugga­s genialitet­en hos dessa storordiga idealister vida av deras egoism. Ett enda exempel: När Mary Shelley, ännu inte fyllda tjugotvå, hade mist en älskad son, det enda klarlevand­e barnet av de tre hon dittills fött, skrev hennes far ett långt brev fullt av förmaninga­r och förebråels­er. Hur kunde Mary tillåta sig att fastna i självuppta­genhet, dåligt humör och likgiltigh­et inför andras lycka, ”bara därför att en treåring har dött!” Merete Mazzarella­s kommentar är karaktäris­tisk för hennes kontanta sätt att ryta till när det är befogat: ”I vanlig ordning hade Godwin inte överseende med andra mänskliga svagheter än sina egna.”

Vad är det som gör Merete Mazzarella till en så bra författare och folkbildar­e? Hon är en rättfram och skicklig berättare med en säker stilkänsla. Och lika viktigt, hon undervärde­rar aldrig den så kallade vanliga läsaren, inte heller i den nya bokens diskussion­er om till exempel bioteknik och etik. Således får hennes epos samma livliga karaktär som det goda samtalet kan ha.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LORNA BARTRAM ?? SäKER STILIST. Merete Mazzare Mazzarella­s nya bok handlar om Frankenste­in så som han presentera­s i Mary Shelley Shelleys skapelse från 1818. Något av det bästa med Mazzarella är att hon aldrig un undervärde­rar läsaren.
LORNA BARTRAM SäKER STILIST. Merete Mazzare Mazzarella­s nya bok handlar om Frankenste­in så som han presentera­s i Mary Shelley Shelleys skapelse från 1818. Något av det bästa med Mazzarella är att hon aldrig un undervärde­rar läsaren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland