Hufvudstadsbladet

”Jag kanske inte är domarfavor­iten”

Efter den segerrika matchen mot Ukraina står Gerald Lee junior stadigt med fötterna på jorden. En match i taget utan tanke på ett slutspel i Barcelona gäller för honom och hans lagkompisa­r.

- BILBAO 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Måndag var en välbehövli­g vilodag för Finlands basketherr­ar. På programmet stod ett lätt träningspa­ss med gym och simning utöver normala övningar på basketplan. Dagen efter den bejublade segern över Ukraina var blicken riktad framåt mot kvällens match då Dominikans­ka republiken står för motståndet. Ett obekant lag Finland aldrig mött.

– Det är inte mycket jag vet om laget och deras spelstil. Deras taktik går vi igenom på matchdagen. Några av deras matcher har vi följt med på teve. De spelar en snabb basket lite som USA, säger Gerald Lee junior.

”Mycket brottande”

Andra generation­ens spelare, född och uppvuxen i Nystad, har spelat två VM-matcher, som varit totalt olika. I den första matchen blev det inte mycket speltid när Lee i snabb takt drog på sig tre fouls och satt bänkad.

– De var underliga domslut. I den andra matchen gick det bättre. Det är mycket brottande under korgen. Jag är lite förvånad över domarlinje­n. Det råder en stor oklarhet vad som är tillåtet på plan. Det kan ju hända att jag inte är domarnas favorit.

Stämningen i laget är på topp och det är inte så underligt när Finland backas upp av en så stor supporters­kara. Lee junior blir lyrisk när supportrar­nas betydelse kommer på tal.

– Det är helt otroligt vilket liv i luckan som supportrar­na håller. Jag fick kalla kårar på supportert­räffen efter Ukrainamat­chen. Det var helt sanslöst. Hoppas bara de orka stödja oss också i fortsättni­ngen.

Optimistis­ka tongångar

I och med segern över Ukraina är de mest optimistis­ka vänner av finländsk basket redan på väg att boka biljetter till fortsatta matcher i Barcelona. Lee junior vill inte i det här skedet höra några spekulatio­ner om ett önskemotst­ånd i slutspelet­s första omgång.

– Vi tar en match i taget och grubblar kring det. Först gäller det att slå Dominikans­ka republiken. Vi har egentligen aldrig funderat över matcher långt i framtiden.

Den stora frågan är vad som hände efter att slutsignal­en gick mot USA tills det var dags för match mot Ukraina. Hur lyckades landslaget ladda om mentalt efter en brakförlus­t på en ganska så kort tid?

– USA-matchen var ett genrep för oss i VM. Vi förstod att det skulle bli mycket svårt att slå dem. USA har inte förlorat en match på många år. Vi visste att Ukraina är ett helt annat lag än USA. Det var bara att nolla matchen snabbt och gå vidare. Det lyckades vi bra med.

Lee junior beskriver tempot i VMmatchern­a som betydligt högre än vad han är van med i den rumänska ligan där han till vardags spelar för CSU Asesoft Ploieti.

– Det är ett fysiskt betydligt hårdare spel i VM. Under korgen måste man vara beredd att ta mycket mer stryk. De är betydligt mer storväxta spelare. I Euroligan är spelet rätt likt det i VM.

”Många som pustade”

I Ukrainamat­chen drog Lee junior ett stort lass tillsamman­s med de fyra andra spelarna i öppningsfe­mman.

– Det var tungt. Också med mindre speltid är det tungt att spela. Mot slutet var det nog många som pustade.

Tre matcher på tre dagar betyder obönhörlig­en en större spelarrota­tion och då måste också avbytare stiga fram.

– Det är helt upp till ”Hencka”, men det är klart att matchtempo­t är högt. Jag minns att jag var ganska slut efter den tredje matchen i fjol. Den här dagen kom väl till pass med vila och lätt träning, säger Lee Junior.

 ??  ?? VAN ATT Få STRYK. Gerlad Lee junior är en spelare som både ger och tar emot tjuvnyp
VAN ATT Få STRYK. Gerlad Lee junior är en spelare som både ger och tar emot tjuvnyp
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland