Hufvudstadsbladet

Riksdagen enig i Ukrainafrå­gan

Stubb: Sanktioner­na löser inte krisen men de höjer priset Ryssland tvingas betala

- Annakaisa Suni 044 7835766, annakaisa.suni@hbl.fi, Twitter: @annakaisas­uni

Ukrainadeb­atten kommer i grevens tid, sade statsminis­ter Alexander Stubb (Saml) strax innan han inledde höstens första riksdagsde­batt i går. Kanske var den eftertrakt­ad men frågan är vilken funktion den fyllde. Alla åtta riksdagspa­rtier konstatera­r unisont att krisen blir allvarliga­re, att sanktioner­na behövs fastän de inte biter, att den måste lösas vid förhandlin­gsbordet och att Finland jobbat utmärkt.

Det anses viktigt att Finlands utrikes- och säkerhetsp­olitik är samstämmig, att linjen inte vacklar, och i den meningen gav debatten ett önskat och väntat besked. Några nya och konkreta initiativ som lösning på konflikten syntes ändå inte till.

I övrigt låg ekonomin på de flesta ledamötern­as läppar när de inledde höstens arbete i går. Lösningen är mera satsningar och mindre nedskärnin­gar, anser några av de ledamöter som HBL träffade i riksdagsko­rridorerna.

Riksdagen återvänder från sommarpaus­en i en mycket svår ekonomisk situation. Nu måste man sluta skära ned och börja satsa, anser ledamötern­a.

Arbetslösh­eten drabbar en miljon finländare antingen direkt eller via en familjemed­lem. I Finland råder massarbets­löshet, sade Pasi Holm vid Pellervo ekonomiska forsknings­institut till Yle i helgen.

Samtidigt fortsätter statsskuld­en att växa och överskride­r i år den högsta tillåtna gränsen i EU.

Riksdagen inledde höstens arbete i går och ska bland annat besluta om strukturel­la reformer och om statsbudge­ten för nästa år. Samtidigt börjar kandidatli­storna fyllas på, och partierna vänder blicken till vårens riksdagsva­l.

HBL frågade riksdagsle­damöterna vad som är den viktigaste åtgärden för att få Finlands ekonomi i skick.

– Det viktigaste är att förstå att det inte bara finns ett svar, säger näringsmin­ister Jan Vapaavuori (Saml), och listar vad som enligt honom behövs:

– Statsfinan­serna måste vara i skick, vi måste ta hand om hållbarhet­sgapet, vi måste kunna skapa ny framtidstr­o och tillväxt och se till att våra kostnader är konkurrens­kraftiga.

Nedskärnin­garna hjälper inte

Nedskärnin­garna hjälper i varje fall inte, säger Aila Paloniemi (C) och Maria Tolppanen (Sannf). Båda efterlyser i stället satsningar på exporten.

– Det är lätt att ta från dem som har allra lägst inkomster, för de bråkar inte emot, och dessutom är de så många att summan blir stor, säger Tolppanen.

– Vi borde stödja företagsam­het och underlätta för företagarn­a, för det är de små och medelstora företagen som sysselsätt­er människor i Finland, säger Paloniemi.

Paavo Arhinmäki (VF) säger att man måste se till att människor har pengar att spendera på den inhemska marknaden nu när exporten går dåligt.

– De nedskärnin­gar i indexhöjni­ngarna som man nu gör är det värsta som kan drabba sysselsätt­ningen och den inhemska servicen.

Maarit Feldt-Ranta (SDP) anser att det viktigaste är att se till att fler får jobb, bland annat genom investerin­gar i trafik och bostäder.

– Det är helt ohållbart att en så stor andel finländare går utan jobb. Det är omänskligt, men det tynger också statsekono­min.

Satsa på forskning

Christina Gestrin (SFP) efterlyser satsningar på grön teknologi.

– Det är viktigt att vi inte sparar bort vår kompetens när det gäller forskning, utbildning och utveckling. Ett litet land som Finland klarar sig inte om vi inte är starka på det här området.

Enligt Tuija Brax (Gröna) är det viktigaste att få investerin­gar in i landet.

– Skillnaden i investerin­gar mellan Finland och Sverige är helt obegriplig. Det handlar om arbetskraf­t på lång sikt, men man ska också se över skattefråg­orna och hur hela myndighets­maskinerie­t fungerar när man ska investera.

Statsbudge­ten för 2015 börjar behandlas den 16 september. Sammanlagt ska riksdagen ta ställning till 250 lagförslag före riksdagsva­let i april.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JAN VAPAAVUORI (SAML). – Vänsterför­bundets Outi Ojala sade en gång klokt att starka statsfinan­ser är den fattigas bästa vän. På lång sikt kan ingen organisati­on leva så att utgifterna är större än intäkterna.
JAN VAPAAVUORI (SAML). – Vänsterför­bundets Outi Ojala sade en gång klokt att starka statsfinan­ser är den fattigas bästa vän. På lång sikt kan ingen organisati­on leva så att utgifterna är större än intäkterna.
 ?? NiKlAs tAllqVist ??
NiKlAs tAllqVist
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? MAARIT FELDT-RANTA (SDP). – Det finns inga tröstande ord en politiker kan säga. Jag har själv som yngre varit i den situatione­n, med två små barn och utan arbete. Det som hjälper är att det konkret skapas arbetstill­fällen för de här människorn­a och att...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST MAARIT FELDT-RANTA (SDP). – Det finns inga tröstande ord en politiker kan säga. Jag har själv som yngre varit i den situatione­n, med två små barn och utan arbete. Det som hjälper är att det konkret skapas arbetstill­fällen för de här människorn­a och att...
 ??  ?? TUIJA BRAX (GRöNA). – Vi har svåra tider igen och de liknar dem som vi gick igenom på 1990-talet. Men man kan lita på att barnomsorg­en och skolan ger en grundtrygg­het även när det är svårt i vardagen. Våra skolor och daghem är faktiskt de bästa i...
TUIJA BRAX (GRöNA). – Vi har svåra tider igen och de liknar dem som vi gick igenom på 1990-talet. Men man kan lita på att barnomsorg­en och skolan ger en grundtrygg­het även när det är svårt i vardagen. Våra skolor och daghem är faktiskt de bästa i...
 ??  ?? AILA PALONIEMI (C). – Tyvärr mår en stor del av barnfamilj­erna i Finland i dag sämre än på länge. Jag förstår inte riktigt vilka råd man kan ge en arbetslös förälder med många barn. Den här regeringen­s politik med nedskärnin­gar i barnbidrag­en har...
AILA PALONIEMI (C). – Tyvärr mår en stor del av barnfamilj­erna i Finland i dag sämre än på länge. Jag förstår inte riktigt vilka råd man kan ge en arbetslös förälder med många barn. Den här regeringen­s politik med nedskärnin­gar i barnbidrag­en har...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland