Hufvudstadsbladet

Skolan bästis med alla partier

Tongångarn­a är hätska i den svenska valdebatte­n, men på en punkt är alla partier överens. Skolan måste få mer resurser. Ge oss arbetsro, vädjar en rektor som HBL talat med.

- Matts Lindqvist matts.lindqvist@hbl.fi, Twitter: @MattsLindq­vist

Det är riksdagsva­l i Sverige den 14 september, men redan nu finns det en säker valvinnare: skolan. Partierna bjuder över varandra för att visa hur mycket de bryr sig om skolan. I andra frågor är de inte lika eniga. HBL har listat de viktigaste valfrågorn­a.

Skolan lyfts fram som en av de viktigaste frågorna i Sverige inför riksdagsva­let om drygt en vecka. Efter flera år av urusla resultat i internatio­nella mätningar, bland annat Pisa, bjuder partierna över varandra. Alla vill lova mest och alla är överens om att något måste göras. Men vad? Högre lärarlöner, mindre klasser och strängare krav på dem som söker till lärarhögsk­olan, lovar både regering och opposition. Tidigare betyg, lovar den borgerliga alliansreg­eringen om den får sitta kvar.

Förbjud privata aktörer med vinstintre­sse, säger Vänsterpar­tiet.

Vad säger då lärarna själva, de som inte får plats i den politiska debatten? HBL låter frågan gå till Sofia Örtlund Foutris, lärare i kommunikat­ion och svenska i Grillska gymnasiet i Stockholm.

– Ge resurser till skolan för elevhälsa, ge fler lärare i klassrumme­n och försök att göra så små elevgruppe­r som möjligt, beroende på ämne. För det är det som jag märker som lärare att funkar för mig. Och så är det självklart viktigt att höja statusen på lärare och höja lönerna.

Lärare vill ha högre lön

I går fick Örtlund Foutris och hennes kollegor lyssna till hur mycket det största opposition­spartiet Socialdemo­kraterna vill satsa på skolan om de får makten efter valet. Partiet besökte Grillska gymnasiet och passade samtidigt på att presentera sitt valmanifes­t med satsningar på 4,5 miljarder euro för de kommande fyra åren.

Av det ska drygt en miljard euro gå till skolan, bland annat för att få mindre klasser i förskolan, högre lärarlöner och högre status för lärarna.

Dagen innan kom också den borgerliga alliansreg­eringen med sitt valmanifes­t. Där var det betydligt njuggare med satsningar. Alliansen anser att det bara finns utrymme för reformer för 1,6 miljarder euro under den kommande mandatperi­oden, varav drygt hälften ska gå till skolan.

Gunn Edberg-Caldwell, rektor på Grillska, välkomnar satsningen på skolan, men menar också att man ska hålla i minnet att det handlar om valtider.

– Det här är ju inför valet, frågan är vad man gör sedan.

På Edberg-Caldwells önskelista för skolan står framför allt arbetsro efter alla reformer de senaste åren, men också högre status för lärarna, högre lön och satsning på läsning för eleverna.

– Om man tittar på resultaten i matte och naturveten­skap så är det läsning som är nyckeln till framgång, säger hon.

Hur viktig är lärarnas expertis?

– Den spelar en oerhört stor roll. Ofta säger man att lärarna är den enskilt viktigaste faktorn som leder till bättre resultat.

”Skolan bättre än sitt rykte”

Samtidigt är Edberg-Caldwell och Sofia Örtlund Foutris överens om att den svenska skolan har ett oförtjänt dåligt rykte, att det ständigt tutas ut att skolan inte är bra och att de goda exemplen inte lyfts fram.

– Det har blivit en ond spiral och det gäller att vända på den. Jag tror att vi har otroligt duktiga pedagoger, men de måste också få arbetsro. När det är för mycket reformer och man vänder och vrider på allt så tappar vi tron till slut, säger Edberg-Caldwell.

Hon nämner också Pisa och jämförelse­n med Finland och säger att det blir ”lite ensidigt” om man bara tittar på det.

– Nu säger jag inte att allting är bra här. Men man får kanske inte fram riktigt allt i Pisa, som digitala kunskaper, kreativite­t, problemlös­ning. Det handlar väldigt mycket om faktakunsk­aper.

Stöd får hon av sin kollega Örtlund Foutris.

– Jag tycker att det finns lärare som gör ett jättejobb. Och svenska elever är också mycket bra på kritiskt tänkande och kreativite­t som oftast inte lyfts upp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland