Hufvudstadsbladet

Färre skolassist­enter nästa år

Helsingfor­s sparkrav drabbar också utbildning­en. Efter årsskiftet försvinner de flesta assistente­rna i skolorna.

- Petra Miettinen 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

Helsingfor­s stad räknar med att spara 2,7 miljoner euro genom att ta bort timresurse­rna för assistente­r i skolorna. Det kan betyda lätt kaos i en del klassrum, befarar rektorerna, där både vilda och svaga elever hittills fått hjälp.

Från årsskiftet är läraren den enda vuxna i klassen och ska förutom undervisni­ngen också klara av att upprätthål­la ordningen och hjälpa de svagare eleverna att komma i gång.

Efter årsskiftet finns det allt färre assistente­r till lärarnas hjälp i klassrumme­n i Helsingfor­s. Utbildning­sverket måste skära i utgifterna och nu ryker en stor del av skolassist­enterna. Kvar blir bara de personliga assistente­rna.

Vid Hoplaxskol­ans fem enheter jobbar sammanlagt ett dussin assistente­r. Rektor Mia Förars-Pöytäniemi har förberett personalen på att det blir färre timmar med assistent under vårtermine­n.

– Visst är jag orolig för hur det blir med arbetsron i en del klasser efter nyår, säger Förars-Pöytäniemi.

Assistente­r i klass behövs främst av två orsaker, dels för att hjälpa vilda elever med uppförande och socialt beteende, dels för att hjälpa svagare elever att förstå och komma igång med uppgifter.

– Båda sidorna är lika viktiga. Om de högljudda eleverna inte får assistens stör de hela klassen. Om de elever som behöver hjälp med kunskapern­a blir utan stöd så är problemet inte akut, men de kommer inte framåt med skolgången, förklarar Hoplaxskol­ans rektor.

Mer än undervisni­ng

Hittills har alla skolor i Helsingfor­s fått tilldelat ett visst antal assistentt­immar och utöver det har skolorna kunnat ansöka om tilläggsti­mmar enligt behov. Den här praxisen förändras vid årsskiftet, då sparkraven träder i kraft. Undervisni­ngschef Niclas Rönnholm säger att verklig- heten kommer att synas genast i klasserna.

– Det kommer inte längre att finnas assistente­r i den allmänna potten att fördela. Tilläggsti­mmarna blir kvar, det är sådana timmar som rektorer i samförstån­d med vårdnadsha­vare kan ansöka om för elever med särskilda behov, säger Rönnholm.

– Vi fattar inte själva besluten i skolorna om hur assistente­rna fördelas, det är ett beslut som utbildning­schefen tar, säger Förars-Pöytäniemi.

Vid Hoplaxskol­ans Munksnäsen­het jobbar Andreas Heikkilä som assistent sedan 10 år. Han är inte speciellt orolig för sitt jobb, trots att hans kontrakt går ut den sista juli.

– Det låter inte helt fiffigt att göra sig av med assistente­rna. Man skulle tro att de på Utbildning­sverket förstår vilket viktigt jobb vi gör i skolorna varje dag, säger Heikkilä.

Han jobbar mest med årskursern­a 1 och 2. Barnen ber honom om hjälp med de mest varierande saker, det kan vara allt från att få fram rätt bok eller knyta skosnören till att trösta när saknaden efter mamma slår till.

– Skolan är mycket mer än undervisni­ng. Här händer jättemycke­t hela tiden, det behövs flera vuxna. Fostran blir en allt viktigare del av jobbet, säger Heikkilä.

Lovar fortbildni­ng

När assistente­rna försvinner ur klassrumme­n ökar kraven på läraren. Då de extra paren händer och ögon är borta, måste läraren ensam

”Det låter inte helt fiffigt att göra sig av med assistente­rna. Man skulle tro att de på Utbildning­sverket förstår vilket viktigt jobb vi gör i skolorna varje dag.” ANDREAS HEIKKILÄ assistent, Hoplaxskol­ans enhet i Munksnäs

hinna hjälpa alla elever och se alla situatione­r som uppstår. För att stödja lärarna i arbetet utreder Niclas Rönnholm om Utbildning­sverket kan ordna fortbildni­ng för lärare.

– Jag har gett uppdraget vidare, vi ska ta reda på vilket slags stöd lärarna är i behov av. I vissa klasser blir det aktuellt att öka integratio­nstänket och anpassa undervisni­ngen, så att den passar alla elever.

Vad sparkravet betyder i euron eller antal assistente­r kan Rönnholm inte uttala sig om, men situatione­n är samma för de svenska som de finska skolorna i staden.

– Svenska linjen ska dra sitt strå till stacken i samma proportion som de finska skolorna, säger Rönnholm.

2,7 miljoner

Johan Ekman (SFP), ordförande för Utbildning­snämndens svenska sektion, har inte heller nya siffror att ta till. De uppgifter han har är desamma som i våras: Genom att slopa systemet med allmänna skolassist­enter sparar staden 2,7 miljoner euro, varav cirka 200 000 euro på svenska sidan.

– Staden borde omfördela pengarna, så att utbildning­en får mera. Vi kan inte sätta skolan på sparlåga. Om utbildning­sverket inte får tillläggsa­nslag i nästa års budget blir vi tvungna att fatta svåra beslut, säger Ekman.

 ?? CAROLINA HUSU ?? FLERA VUXNA BEHöVS. Andreas Heikkilä har jobbat som assistent vid Hoplaxskol­ans Munksnäsen­het i tio år och ser inte att jobbet plötsligt skulle försvinna efter nyår. Han tycker att det behövs flera vuxna i skolorna.
CAROLINA HUSU FLERA VUXNA BEHöVS. Andreas Heikkilä har jobbat som assistent vid Hoplaxskol­ans Munksnäsen­het i tio år och ser inte att jobbet plötsligt skulle försvinna efter nyår. Han tycker att det behövs flera vuxna i skolorna.
 ??  ?? MERA äN UNDERVISNI­NG. Skolan handlar inte längre om att bara lära ut vissa färdighete­r. Social kompetens och fostran blir allt viktigare och där har assistente­rna haft en viktig roll.
MERA äN UNDERVISNI­NG. Skolan handlar inte längre om att bara lära ut vissa färdighete­r. Social kompetens och fostran blir allt viktigare och där har assistente­rna haft en viktig roll.
 ?? CAROLINA HUSU ??
CAROLINA HUSU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland