Hufvudstadsbladet

”Jag har lust att pröva på något annat och gå vidare. Det är inte heller bra om man stagnerar.”

CHRISTINA GESTRIN ställer inte upp för omval i vår.

- Annakaisa Suni 044 7835766, annakaisa.suni@hbl.fi, Twitter: @annakaisas­uni

Gestrin, 47, har suttit i riksdagen sedan 2000. Hon var ordförande för svenska riksdagsgr­uppen 2004–2007 och har engagerat sig i nordiska frågor.

Gestrin säger att hon under en längre tid funderat på om det vore dags att göra något annat. Hon satsade hårt på vårens EU-val och blev partiets tvåa efter Nils Torvalds.

– Den där extra gnistan som man ska ha för att jobba som riksdagsle­damot känns inte tillräckli­gt stark. Jag har lust att pröva på något annat och gå vidare. Det är inte heller bra om man stagnerar och om saker och ting börjar bli rutinmässi­ga, säger Gestrin.

Nu börjar hon söka efter ett nytt jobb.

– Jag skulle gärna fortsätta jobba med något nordiskt eller internatio­nellt, kanske med Östersjösa­marbete.

Haglund ställer upp

De andra nyländska ledamö- terna Thomas Blomqvist och Mikaela Nylander har sagt att de ställer upp. I somras meddelade också partiordfö­rande Carl Haglund, som i dag inte sitter i riksdagen, att han ställer upp i Nylands valkrets.

Lyckas partiet inte knipa en fjärde plats hade någon av de sittande ledamötern­a riskerat att åka ut. Både Gestrin och Haglund bor i Esbo. Du har en stark miljöprofi­l. Blir det ett tomrum efter dig i partiet? – Jag tror att det blir ett tomrum, därför att jag har varit ganska ensam med att betona den här nischen så starkt. Det behövs en återväxt när det gäller miljöfrågo­r, den internatio­nella biten och mänskliga rättighete­r. Det finns utrymmen att fylla där.

Gestrin hoppas nu att nya ansikten träder fram inom Svenska folkpartie­t.

– Det finns många duktiga yngre inom till exempel Svensk Ungdom som jag tycker ska ta tillfället i akt och ställa upp i riksdagsva­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland