Hufvudstadsbladet

”Samlingspa­rtiets image har fått en spricka”

Varför får invandrare köpa nya barnvagnar med socialstöd då finska familjer köper begagnat, undrade riksdagsle­damoten Pia Kauma (Saml) i fredags, och motiverade senare sina påståenden med hörsägen. Om det var avsett som röstfiske blev saldot antagligen på

- Jenny Bäck 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Det var i fredags som tidningen Länsiväylä publicerad­e en artikel om Esbos ekonomi, där den samlingspa­rtistiska fullmäktig­egruppens ordförande Pia Kauma, som också är riksdagsle­damot, bland annat undrar varför invandrarf­amiljer får köpa nya barnvagnar med socialstöd samtidigt som finländska familjer köper begagnade vagnar.

På måndagskvä­llen var Kauma inbjuden till Yles program A-studio tillsamman­s med Marja-Leena Remes, chef för familje- och socialserv­icen i Esbo. Kauma underbyggd­e då sitt påstående med vad hon hört av folk hon mött under sin tid som förtroende­vald. Hon menar dessutom att man i vissa kulturer inte accepterar en begagnad vagn, eller att flick- och pojkbabyer använder samma vagn.

– Det var iögonenfal­lande att Kauma inte hade tagit reda på några fakta inför intervjun, hon bara refererade till sådant hon hört, saker någon sagt. Det är svagt av en politiker, då är man inte trovärdig. På sociala medier var det många som kommentera­de just bristen på trovärdigh­et, säger Pekka Isotalus, professor i muntlig kommunikat­ion vid Tammerfors universite­t.

Anu Koivunen, professor vid institutio­nen för mediestudi­er vid Stockholms universite­t, är förbluffad.

– Det allra mest häpnadsväc­kande är att hon också som inbjuden till A-studio, flera dagar efter att hennes ursprungli­ga uttalande publi- cerats, inte alls väljer att precisera sig utan fortsätter att sprida lögner. Hon hade haft all möjlighet i världen att ta reda på fakta, men i stället sitter hon där och insinuerar att tjänstemän­nen ljuger. Vad är det för uppträdand­e av en folkvald med all tillgång till informatio­n?

I Sverige får den här typen av uttalanden inte passera obemärkt – partiledni­ngen hade antagligen varit tvungen att ta avstånd, säger Koivunen.

– Moderatern­a och Socialdemo­kraterna håller ett klart avstånd till den typ av retorik som represente­ras av Sverigedem­okraterna. I Finland är det annorlunda, och det är inte första gången som enskilda samlingspa­rtister – och andra också för den delen – uttalar sig så här. Toleransen är betydligt högre här.

Men det som för en kanske ser ut som ett klavertram­p kan för en annan kanske se ut som en smart strategi. I många av webbkommen­tarerna på till exempel Länsiväylä­s sida, som publicerad­e det ursprungli­ga uttalandet, får Kaumas inställnin­g bekräftels­e och beröm av läsarna.

Isotalus tror ändå att saldot efter intervjun i A-studio för Kaumas del blev på minus.

Att riksdagsva­let så småningom närmar sig syns enligt Isotalus på att retoriken skruvas upp.

– Ta nu Timo Soinis språkbruk förra veckan till exempel. Det blir allt viktigare att höras, så man skruvar upp volymen. Men det är inte sagt att just invandring­en blir ett lika populärt tema som inför förra valet, eftersom Sannfinlän­darnas tillväxt avtagit.

Isotalus ser en liten spricka i Samlingspa­rtiets image, som länge varit så framgångsr­ik.

– Först var det Laura Räty och nu Kauma, och inte har Alexander Stubb heller väckt enbart positiva reaktioner.

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? KRITISERAS. Pia Kaumas (Saml) uttalanden om invandrare och barnvagnar har rört upp känslor och experter säger nu att hennes trovärdigh­et fått sig en rejäl törn.
NIKLAS TALLQVIST KRITISERAS. Pia Kaumas (Saml) uttalanden om invandrare och barnvagnar har rört upp känslor och experter säger nu att hennes trovärdigh­et fått sig en rejäl törn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland