Hufvudstadsbladet

Natotvist bröt terapisess­ionen

Regeringen får kritik för samförstån­dsavtalet med Nato. I övrigt påminner första dagen av riksdagens hösttermin mest om en terapisess­ion för ledare i kris.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

”Sanktioner­na mot Ryssland är framför allt avsedda att pressa fram en förhandlin­gslösning. De har trappats upp successivt och de borde trappas ner successivt för att processen ska kunna gå vidare.” ERKKI TUOMIOJA (SDP) Utrikesmin­ister ”EU ska inte vidta åtgärder på de medlemslän­ders villkor som lider minst av sanktioner­na eller vill öka det gemensamma ansvaret för ekonomin.”

PETER ÖSTMAN (KD) ”Händelsern­a i Ukraina är skrämmande. Situatione­n är i många avseenden ännu osäkrare än den var under det kalla krigets dagar.”

TYTTI TUPPURAINE­N (SDP)

Ukrainakri­sen blir allt allvarliga­re, sanktioner­na löser den inte men de behövs ändå, Finland måste följa men också aktivt påverka EU:s linje, och krisen kan bara lösas vid förhandlin­gsbordet. Det var Alexander Stubbs (Saml) budskap när riksdagens hösttermin inleddes med statsminis­terns upplysning i går.

När samtliga riksdagspa­rtier instämmer beträffand­e det mesta kan Stubb konstatera faktum:

– Det här är ett utmärkt exempel på att samstämmig­heten inom finländsk utrikes- och säkerhetsp­olitik består.

Den nästan totala samstämmig­heten under höstens första dag i plenum gör att debatten påminner om en terapisess­ion för makthavare i ett litet land i kläm. Så blir det när vi har en lång gräns till och ett ekonomiskt beroende av en granne som säger det ena och gör det andra. De verbala kvickheter­na och de politiska slängarna som brukar odlas friskt i plenisalen är som bortblåsta.

– Vår utrikespol­itik har varit medvetet och godkännbar­t schizofren. Å ena sidan vill man upprätthål­la goda bilaterala relationer med Ryssland, å andra sidan deltar man i EU:s försök att genom varningar och sanktioner försöka övertyga den ryska ledningen att eftersträv­a en fredlig, diplomatis­k lösning, sammanfatt­ar Jörn Donner (SFP).

Både regeringsp­artierna och opposition­en hyllar presidente­n och ger erkänsla till regeringen­s centrala ministrar för hur de försökt påverka EU och Ryssland. Men just när känslan av nordkorean­sk politisk debatt börjar krypa inpå skinnet levererar Timo Soini (Sannf) – vem annars – åtminstone en liten släng med anledning av Stubbs försäkran att de ryska motsanktio­nerna inte kniper mer än 0,1 procent av Finlands bnp.

– Det låter lite, därför är det bra att notera att det bara gäller de direkta verkningar­na. De indirekta är betydligt större. Sanktioner­na drabbar också våra handelspar­tners, Tysklands och de baltiska ländernas, ekonomi, säger han.

På Natofronte­n intet nytt

Soini tillägger att sanktioner­na inte löser Ukrainakri­sen, att det vore betydligt effektivar­e om Frankrike slutade sälja vapen till Ryssland och om Tyskland slutade köpa rysk gas.

– EU:s två jättar har alla möjlighete­r till direkta aktioner, men de tycks sakna politisk vilja.

Soini varnar för att Ukrainakri­sen, om den blir lång, kan öppna ett nytt kallt krig. Hans lösning, som klyver Sannfinlän­darna, är ett Natomedlem­skap.

– I en värld av ömsesidigt beroende är militär neutralite­t i praktiken inte längre ett alternativ.

Påhejade av Vänsterför­bundet slår Socialdemo­kraterna fast att samstämmig­heten inom utrikes- och säkerhetsp­olitiken betyder att den beprövade linjen består, att Finland fortsätter att samarbeta med Nato utan att vara medlem, punkt, slut.

Terapideba­tten och samstämmig­heten bryts när Soini för det så kalllade samförstån­dsavtalet med Nato på tal. Han hävdar att regeringen inte hållit riksdagens utrikesuts­kott informerat, och att avtalet är politiskt.

– För en gångs skull har Soini rätt, inflikar Tuija Brax (Gröna).

Utrikesmin­ister Erkki Tuomioja (SDP) tillbakavi­sar kritiken på alla punkter.

– Avtalet är inte ett politiskt dokument. Finland är en suverän och självständ­ig stat som själv beslutar vilka lösningar vi tillgriper. Ingenting sker bakom riksdagens rygg.

”Hoppas att senast den här situatione­n väcker till insikt om betydelsen av inhemsk energi och matprodukt­ion, inte bara med tanke på sysselsätt­ningen utan även med tanke på försörjnin­gsberedska­pen.”

JUHA SIPILÄ (C)

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? BRÅDA TIDER. Åtminstone Ukraina, budgeten, ekonomin och kärnkrafte­n finns på riksdagens agenda före jul. – Jag väntar mig en rätt livlig politisk höst, säger Alexander Stubb.
NIKLAS TALLQVIST BRÅDA TIDER. Åtminstone Ukraina, budgeten, ekonomin och kärnkrafte­n finns på riksdagens agenda före jul. – Jag väntar mig en rätt livlig politisk höst, säger Alexander Stubb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland