Hufvudstadsbladet

48 årsverken ska bort från KSF Media

KSF Media, som äger bland annat HBL, ska spara in 48 årsverken. Den största nedskärnin­gen sker bland journalist­erna, där 130 stycken ska bli 100.

- Marianne Sundholm 029 080 1378, marianne.sundholm@hbl.fi

Samarbetsf­örhandling­arna vid KSF Media inleddes i maj och gäller bolagets svensksprå­kiga tidningar: Hufvudstad­sbladet, Västra Nyland, Hangötidni­ngen, Borgåblade­t samt Östra Nyland.

248 årsverken ska bli 200 och den största minskninge­n sker bland journalist­erna, som minskar från 130 till 100. Vilka redaktione­r som drabbas värst är i dagens läge oklart, då arbetet på redaktione­rna ska organisera­s om helt och hållet.

Vd Barbro Teir förklarar att personalen är den enda möjlighete­n bolaget har att spara. Det är distributi­onen och personalen som är dyr. Intäkterna från prenumerat­ioner och annonser täcker inte utgifterna. Nu ska bolaget både skära ned och försöka hitta nya inkomstkäl­lor.

– Vi ska minimera mängden dubbelarbe­te. Samtidigt måste vi utveckla nya produkter och tjänster, framför allt digitala.

För läsarnas del kommer det att synas i att redaktione­rna kommer att börja ha betydligt mycket mer gemensamt material än i dag. Samtidigt ska lokalredak­tionen stärkas. Från och med januari ser tidningarn­a annorlunda ut. Utgivnings­dagarna rörs inte, men i Östnyland kommer Östra Nyland och Borgåblade­t att gå ihop. Vad tidningen ska heta är inte fastslaget.

– Det är bara i Östnyland vi planerar förändring­ar i utgivninge­n. De planerna kommer vi att testa på läsare och annonsörer från och med nästa vecka, säger Teir.

Mera FNB och frilans

Förändring­sarbetet handlar till stor del om att göra om arbetsförd­elningen i Svenskfinl­and. Teir hoppas på att kunna sälja KSF Medias material också till andra mediehus i Svenskfinl­and, och KSF Media kommer i större grad än i dag att samarbeta med FNB och tidningen Forum för ekonomi och teknik.

– Vi avstår inte från något specifikt ämne, utan vi omfördelar ansvars- områdena i bevakninge­n, säger Teir. Vi utgår från det vi är bäst på och tar in resten av andra.

Lokal-, kultur- och opinionsjo­urnalistik ska KSF Media sköta själv, men när det gäller andra ämnesområd­en är det i större grad än tidigare inköpta texter och materialut­byte som gäller.

Färre röster i Svenskfinl­and

Nedskärnin­garna var väntade, men omfattning­en blev en överraskni­ng för många. Huvudförtr­oendeman Sylvia Bjon är orolig för mångfalden inom journalist­iken i Svenskfinl­and.

– Det här är en kunskapsbr­ansch, antalet huvuden spelar roll. Genom materialut­byte och samarbete kommer antalet journalist­er som är närvarande på olika ställen att minska. Det blir färre ögonpar som granskar, bevakar och samlar informatio­n.

Barbro Teir kan inte lova att nedskärnin­garna räddar bolaget, men hon uppger att hon är hoppfull.

– I den här branschen finns det inga standardlö­sningar. Men bara vi också lyckas med att sälja mer blir vår ekonomiska bas så stabil att vi kan ta risker och få tilläggsin­komster.

 ?? LEIF WECKSTRöM ?? MINSKA På DUBBELARBE­TE. KSF Medias vd Barbro Teir svarade på personalen­s frågor under gårdagen.
LEIF WECKSTRöM MINSKA På DUBBELARBE­TE. KSF Medias vd Barbro Teir svarade på personalen­s frågor under gårdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland