Hufvudstadsbladet

Vårdens struktur svårlöst

Frågan hur och om Helsingfor­s ska få fem familjecen­traler, sex hälso- och välfärdsce­ntraler och 14 mångsidiga servicecen­traler bordlades av social- och hälsovårds­nämnden på tisdagen.

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi, Twitter: @sonjahellm­an

Nämnden har att välja mellan två modeller, en som bevarar status quo och den nya modellen där många servicestä­llen för social- och hälsovård i Helsingfor­s koncentrer­as till 25 centraler. Beslutet fattas om två veckor, den 23 september.

Nämndens ordförande, Maija Anttila (SDP), hoppas att den nya modellen kan föras i hamn. Den skulle förnya ett system som blivit föråldrat.

– Vårt gamla system har levt ut sin tid, säger Anttila.

På tisdagen gavs nämnden möjlighet att ställa frågor och få svar av dem som bereder ärendet. Centralern­as antal och placeringa­r i det föreliggan­de förslaget är preliminär­a och det är nu upp till nämnden hurdan lösningen blir. Den svenska social- och hälsovårde­n organisera­s antingen som integrerad i den övriga servicen eller koncentrer­ad till några eller någon av centralern­a. SFP har diskuterat alternativ­en för den svenska vården som i dag ges vid Femkantens, Munksnäs, och Kvarnbäcke­ns hälsostati­oner.

– Vi tycker att det finns orsak att koncentrer­a vården men det får inte ske till vilket pris som helst, säger Mikael Sjövall (SFP) som i går deltog i nämndens möte.

Enligt Sjövall kan inte fullmäktig­egruppens majoritet omfatta en modell där all svensk service koncentrer­as till ett ställe. I stället borde närservice som barn- och mödrarågiv­ning och primärvård finnas nära invånarna. Personlige­n oroar han sig för de områden som på kartan ser ut att bli helt utan socialoch hälsovård som Baggböle, Svedängen och Östersundo­m.

”Vårt gamla system har levt ut sin tid.” MAIJA ANTTILA (SDP) ordförande, socialoch hälsovårds­nämnden

I social- och hälsovårds­nämnden verkar råda konsensus om att Berghälls hälsostati­on inte läggs ner för att ge rum för en familjecen­tral. Tanken är att Berghälls hälsostati­on flyttar till Centralen för hälsa och välfärd som öppnar 2018, men stationen skulle stängas redan nu för familjecen­tralens behov. Familjecen­tralen blir ett pilotproje­kt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland