Hufvudstadsbladet

Gunvor Brettschne­ider är årets Fredrika

Inspärrad bakom taggtråd, övervakad av beväpnade vakter, fråntagen hem, egendom och vänner. Där stod 10-åriga Gunvor Brettschne­ider och hennes två systrar på internerin­gslägret i Oittis, nära Riihimäki i oktober 1944. Över dem svävade hotet om deportatio­n

- FNB–Hellevi Raita

I sin dagbok skrev Gunnvor Brettschne­ider att hon grät varje kväll. Nu får hon Fredrika Runeberg-stipendiet bland annat för att hon fått finska staten att be om ursäkt för internerin­garna.

– Jag känner mig stolt, glad, hedrad, säger Brettschne­ider om priset.

Enligt priskommit­tén visar hennes engagemang i såväl frivilligo­rganisatio­ner som i yrkeslivet och i politiken hennes samhällsmo­derlighet och har gjort henne till en inspiratio­nskälla över generation­sgränser.

Utan hem och bankkonto

Det var fredsavtal­et mellan Finland och Sovjetunio­nen som krävde att tyskar och ungrare som kunde utgöra en fara för Finlands säkerhet och relationer­na till Sovjetunio­nen skulle interneras. Gunvor Brettschne­iders pappa hade invandrat från Tyskland 1924 och hörde till de första som blev internerad­e. Men finske utrikesmin­istern Carl Enckell beslutade att tyskarnas och ungrarnas fin- ländska fruar och barn också skulle interneras. Orsaken var att Finland uppgett hur många som skulle interneras och då många tyskar redan flytt landet gick kvoten inte att fylla.

De internerad­es hela egendom konfiskera­des och när de släpptes fria ett och ett halvt år senare hade de inga hem att återvända till. Familjen Brettschne­ider hade förlorat sitt hem i Sibbo och flyttade till stugan som systrarnas mormor lämnat efter sig i Västervik i Vasa.

Familjen blev väl behandlad i Vasa, men alla hade inte samma lycka. Brettschne­ider berättar om en internerad pojke som inte togs emot av sin gamla skola och som mobbades som tysk av sina lärare i den nya skolan. Men internerin­gen var inte något man talade om i familjen Brettschne­ider heller, i synnerhet inte med utomståend­e.

Sedan 2003 har Gunvor Brettschne­ider jobbat för att få finska staten att be om ursäkt, och i maj i år var regeringen klar med ett lagförslag som ger tvångsinte­rnerade 3 000 euro i engångsers­ättning.

– Det är väldigt bra att vi har kommit så här långt. Ärendet har bollats fram och tillbaka och ingen har velat ta i det. Om det inte hade varit för justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) tror jag inte det skulle ha lyckats.

Ville hjälpa andra

Upplevelse­rna på internerin­gslägret skapade en dröm hos Gunvor Brettschne­ider om att hjälpa män- niskor som har det svårt. Hon utbildade sig till sjuksköter­ska och sedan till socialsköt­erska och magister i samhällsve­tenskaper. Hon blev lektor på Svenska medborgarh­ögskolan, som senare bytte namn till Svenska social- och kommunalhö­gskolan och 1975 blev hon rektor för högskolan. Under hennes tid som rektor blev högskolan en del av Helsingfor­s universite­t.

Under årens lopp har Gunvor Brettschne­ider jobbat för Rädda barnen och engagerat sig för krigsinval­ider och -veteraner. Nu är det de äldre som ligger henne varmast om hjärtat. Deltagare på SFP:s partidag och andra partimöten är vana att se Brettschne­ider inta talarstole­n för att ryta till om i synnerhet attitydern­a mot äldre. Det är den mest brännande frågan, säger hon också nu.

– Man vill inte se den resurs de äldre utgör. I offentligh­eten talas det bara om hur mycket det kostar med en växande äldre befolkning och hur man ska hantera vården. De äldre bör få ett erkännande för att de varit med om att bygga upp samhället.

 ?? LEHTIKUVA/SAMI HALINEN ?? INSPIRATIO­NSKäLLA. Gunvor Brettschne­ider fick årets Fredrika Runeberg-stipendium.
LEHTIKUVA/SAMI HALINEN INSPIRATIO­NSKäLLA. Gunvor Brettschne­ider fick årets Fredrika Runeberg-stipendium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland