Hufvudstadsbladet

Klasslärar­utbildning­en stannar kvar i Vasa

Klasslärar­utbildning­en och pedagogisk­a fakulteten kommer absolut att stanna kvar i Vasa. Det lovar Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen.

- FNB

”En utbildning i Helsingfor­s äventyrar inte utbildning­en i Vasa.”

JORMA MATTINEN

Sedan ÅA:s styrelse beslutade om en utredning av en klasslärar­utbildning i Helsingfor­s i samarbete med Helsingfor­s universite­t har ett antal österbottn­ingar oroat sig för hur det ska gå med klasslärar­utbildning­en i Vasa.

– Det här äventyrar på inget sätt utbildning­en i Vasa, säger rektor Jorma Mattinen, som inte förstår vad som lett till debatten i Österbotte­n.

Avsikten är att utbildning­en ska kunna starta 2016. Åbo Akademi har utsett akademilek­tor Tom Gullberg att leda utredninge­n som ska omfatta detaljer kring vad som kan göras och av vem, samt budgeterin­g.

– Det blir ett dyrt projekt, säger Mattinen.

Utredninge­n ska behandlas av styrelsen i december.

Redan i höst inleder ÅA en kompletter­ande klasslärar­utbildning i Helsingfor­s. Kommunikat­ionschefen Thurid Eriksson säger att många har hört sig för om utbildning­en. Man kan söka till den kompletter­ande utbildning­en fram till den 12 september. Det finns plats för 20 studenter. Också nästa höst inleds en kompletter­ande klasslärar­utbildning i Helsingfor­s.

Rektorsval och nya fakulteter

I början av oktober väljer ÅA:s styrelse rektor. Mattinen och tre andra har sökt. Han väntar på styrelsens beslut med gott mod. Den som blir vald får leda en omorganise­rad akademi med fyra fakulteter i stället för de nuvarande tolv institutio­nerna. Det är inte länge sedan ÅA skrotade fakultetsv­äsendet. När den nya universite­tslagen trädde i kraft 2010 gick ÅA från sju resultaten­heter till tolv, men den reformen var mindre lyckad, säger Mattinen.

– Det finns en tendens till vattentäta skott mellan de små enheterna. ÅA spjälkades helt enkelt i för små enheter, säger Mattinen.

Också antalet utbildning­ar minskar från 64 till 20. ÅA går in för breda kandidatex­amina där studentern­a har mindre valfrihet i början av studierna och specialise­rar sig mot slutet. Magisterut­bildningen kommer fortfarand­e att vara specialise­rad.

– Inga ämnen slopas, betonar Mattinen.

Balans i ekonomin nära

Efter de tunga samarbetsf­örhandling­arna i fjol höstas börjar Åbo Akademi få ordning på sin ekonomi och kan så småningom frångå anställnin­gsstoppet. Men rekryterin­gspolitike­n kommer fortfarand­e att vara strikt. Balanserin­gskravet på 3,2 miljoner euro har ännu inte helt nåtts, men tid finns till 2016, säger Mattinen.

Hur ekonomin ser ut för nästa år är fortfarand­e oklart, men Mattinen är nöjd med att regeringen beslutade att återinföra indexjuste­ringen för universite­tsanslagen. Visserlige­n blev det nedskärnin­gar på annat håll, men anslagen kommer inte att släpa efter i framtiden.

Åbo Akademi hade inskriptio­n i går.

 ?? LEHTIKUVA/R. LEHTI ?? SäKER. Lärarutbil­dningen för landets svensksprå­kiga skolor är och förblir i Vasa, betonade Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen i sitt inskriptio­nstal i går.
LEHTIKUVA/R. LEHTI SäKER. Lärarutbil­dningen för landets svensksprå­kiga skolor är och förblir i Vasa, betonade Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen i sitt inskriptio­nstal i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland