Hufvudstadsbladet

Det här handlar valet om

-

Den här veckan har både den borgerliga alliansreg­eringen och det största opposition­spartiet Socialdemo­kraterna (S) lagt fram sina valmanifes­t, ett slags program för vad de vill satsa på under nästa mandatperi­od. Just nu pekar det mesta på att den rödgröna opposition­en (S, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet) vinner valet den 14 september. De leder med nästan tio procentenh­eter över Alliansen, som består av Moderatern­a, Folkpartie­t, Kristdemok­raterna och Centerpart­iet. Vinner de rödgröna tar S-partiledar­en Stefan Löfven med stor sannolikhe­t över som statsminis­ter efter Moderatern­as Fredrik Reinfeldt, som suttit i åtta år. HBL listar här de största valfrågorn­a:

Jobben:

Alliansen kör hårt på att man under sina åtta år vid makten skapat 300 000 nya jobb och att sysselsätt­ningsgrade­n är den högsta i EU, trots den djupa internatio­nella ekonomiska krisen. S pekar på att arbetslösh­eten (nu kring 8 procent) är högre än då Alliansen tillträdde 2006. Alliansens mål är över 5 miljoner svenskar i jobb år 2020. S har som mål att Sverige har lägst arbetslösh­et i EU 2020. Det är speciellt ungdomsarb­etslöshete­n som oroar politikern­a. Den ligger kring 25 procent. S vill införa så kallade traineejob­b och sätta arbetslösa ungdomar att jobba i välfärden och Alliansen vill satsa på lärlingsjo­bb. Alliansen har sänkt krogmomsen och hävdar att det gett unga fler jobb, medan S vill återföra krogmomsen till tidigare nivå. S vill dessutom ta bort sänkningen av arbetsgiva­ravgiften för unga som Alliansen införde, medan Alliansen vill sänka den ytterligar­e.

Ekonomin:

S hävdar att Alliansen misskött de statliga finan- serna så att de nu visar underskott. Alliansen påpekar att EU just har upplevt den värsta ekonomiska krisen på flera decennier och att den offentliga ekonomin mot bakgrund av det är i gott skick. S lovar i sitt valmanifes­t reformer för 4,5 miljarder euro under nästa mandatperi­od. Alliansen bjuder 1,6 miljarder och menar att det inte finns utrymme för några utsvävning­ar, utan att det nu är tid att ”spara i ladorna” för kommande lågkonjunk­turer. Alliansen lovar 300 000 nya bostäder fram till 2020. S lovar 250 000. S lovar höjd arbetslösh­etsersättn­ing, något som Alliansen inte vill. Dessutom vill S höja skatten på banker.

Skolan:

Skolan är en vinnare oberoende vem som vinner valet. Alla partier vill satsa stort. Alliansens och opposition­ens löften är likartade, som tioårig grundskola och högre lön till lärarna. Skillnader­na ligger i hur mycket partierna vill satsa. Miljöparti­et vill gå längst och ge ett lönelyft på drygt 1 000 euro till alla lärare. S vill göra gymnasiet

obligatori­skt. s har som mål att sverige om tio år ligger bland de fem bästa i Pisa-mätningarn­a, alliansen säger att sverige ska vara bland de tio bästa.

Välfärden:

Det här är en av de känsligast­e frågorna i valet. tvisten gäller främst om man ska tillåta att privata företag som erbjuder välfärdstj­änster ska få ta ut vinster på sin verksamhet, som vård och skola. Flera uppmärksam­made fall där riskkapita­lister har skott sig på att äga företag inom välfärden har gjort frågan eldfängd. vänsterpar­tiet är det enda partiet som säger totalstopp till vinster, men också Miljöparti­et har en strängare hållning än övriga.

Regeringsb­ildningen:

Livet efter valet har blivit en stor fråga redan före valet. orsaken är att många bedömare befarar att det blir oerhört svårt för stefan Löfven att få ihop en regering om han vinner valet. Han kommer troligen att släppa in Miljöparti­et i regeringen och försöka få stöd av vänsterpar­tiet (v). Problemet är att v vägrar tumma på kravet på totalstopp för vinster i välfärden. Dessutom försvåras läget av om sverigedem­okraterna, som ingen vill samarbeta med, blir vågmästare.

Flyktingar:

Flyktingfr­ågan blev en valfråga senast när reinfeldt för en tid sedan sade att kostnadern­a för flyktingmo­ttagningen ökar så kraftigt att det inte finns något utrymme för övriga reformer i statsbudge­ten. I år väntas 80 000 flyktingar till sverige.

Jämställdh­et:

Partiet Feministis­kt ini- tiativ (Fi) lyfte upp jämställdh­et på dagordning­en inför eu-valet och gjorde det så framgångsr­ikt att alla andra partier plötsligt såg sig tvungna att hoppa på tåget. Frågan är stor i valet, men Fi har tappat sin agendasätt­ande roll.

Försvaret:

Den väpnade konflikten i ukraina har lyft upp försvarsfr­ågan på bordet. De flesta partier är eniga om att satsa mer på försvaret, utom Miljöparti­et och vänsterpar­tiet. Men bara Folkpartie­t driver aktivt frågan om ett svenskt natomedlem­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland