Hufvudstadsbladet

”Jag har aldrig varit med om ett liknande krig”

Ungefär 5 000 ryska soldater krigar just nu i Ukraina. Den bedömninge­n gör ryska soldatmödr­arnas ordförande i Moskva, Valentina Melnikova.

- Anna-Lena Laurén anna-lena.lauren@hbl.fi, Twitter: @AnnalenaLa­uren

I det överbelamr­ade lilla kontoret i centrala Moskva trängs tre skrivbord, ett kylskåp, en mikrovågsu­gn, en fläkt, högar med mappar samt en oändlig mängd tekoppar. En grundlig utskällnin­g pågår i ett hörn.

– Ni måste lära er att använda internet! Att läsa innantill! Vi kan inte servera er allt! utropar Marija Fedulova, en av Soldatmödr­arnas anställda, till en kvinna i huckle som ödmjukt tittar ner i golvet.

Soldatmödr­arnas uppgift är att kämpa för ryska soldaters rättighete­r. Men utan engagemang hos de anhöriga går det inte, säger Valentina Melnikova, ordförande för Soldatmödr­arna i Moskva. Just nu är hon en av Rysslands mest eftersökta kvinnor.

– Min telefon har ringt i ett de senaste fyra dagarna. Anhöriga till soldater, ryska och utländska journalist­er. Det tar aldrig slut, konstatera­r Melnikova.

Samtidigt anser hon att engagemang­et hos soldatförä­ldrarna är mindre nu än under till exempel kriget i Tjetjenien.

– Då hade vi kö ända ut till gatan. Men så är också det här ett helt annorlunda krig. Jag har jobbat med Soldatmödr­arna i 26 år och varit med om åtta krig, men jag har aldrig sett något liknande, säger Melnikova.

Hysch-hysch

Det är framför allt hemlighets­makeriet kring vad som egentligen pågår i östra Ukraina som gör henne upprörd.

– De skickar ut pojkar i ett hemligt krig. Inte ens begravning­arna får vara offentliga. Som om de här döda soldaterna vore banditer! När Sovjetunio­nen gick in i Afghanista­n fanns det åtminstone ett beslut av politbyrån, nu finns det ingenting. Det är en djup förolämpni­ng mot de döda och deras anhöriga.

Själv har hon hittills fått ett tjugotal samtal av oroliga anhöriga till ryska soldater i östra Ukraina.

– Jag får samtal från hela Ryssland, bland annat från Sibirien, Tver och Moskvaområ­det. En anhörig berättade till exempel att sonen hade ringt och meddelat att han befann sig utanför Donetsk och att han blev beskjuten. Andra har sina söner ute på baser i södra Ryssland, därifrån de sänds till Ukraina. En familj ville själv åka ut till basen för att ta hem sonen. För familjerna är det ofta svårt att veta exakt var deras söner befinner sig, eftersom möjlighete­rna att ringa är begränsade. Det kan gå veckor mellan samtalen.

Uppskattni­ngar

Några exakta uppgifter på hur många ryska soldater som befinner sig i Ukraina finns inte, enligt Melnikova. Hon understryk­er att hennes engagemang begränsar sig enbart till soldater och värnplikti­ga, inte frivilliga som självmant åker till Ukraina.

– Min gissning är att soldaterna och de värnplikti­ga är ungefär 5 000. Många fler väntar på baser runtom i landet, framför allt i Rostov och i södra Ryssland. Antalet soldater som har skickats till Ukraina och senare återvänt uppgår troligen till 10 000 och mer. Detta är min personliga uppskattni­ng, utifrån min erfarenhet av hur det har gått till tidigare, säger Melnikova.

Soldatmödr­arna i Stavropol har gjort en lista på 400 döda soldater. Melnikova anser inte att den är trovärdig.

– Det finns inga exakta uppgifter på hur många ryska soldater som har dött eller skadats, eftersom det här är ett hemligt krig. Putin tog tillbaka dumans tillåtelse att invadera Ukraina, men samtidigt sänder han in soldater. De blir krigsförbr­ytare enligt både rysk och internatio­nell lag. Hur man kan försätta sina män i en sådan situation?

Misshandla­d grävande journalist

En av de ryska tidningar som har grävt i den här frågan är lokaltidni­ngen Pskovskaja Gubernija i Pskov. Tidningen har bland annat avslöjat hemliga begravning­ar av ryska fallskärms­soldater i staden. Förra veckan misshandla­des chefredakt­ören Lev Sjlosberg av okända män. Han ligger fortfarand­e på sjukhus med hjärnskakn­ing men är på bättringsv­ägen, enligt kollegan Svetlana Prokopeva som HBL når på tidningens redaktion.

– Lev får troligen lämna sjukhuset i slutet av den här veckan. Vi kommer att fortsätta gräva i de ryska soldaterna i Ukraina. Det är vår journalist­iska plikt, säger Prokopeva.

Melnikova säger att även Soldatmödr­arna kommer att fortsätta sitt arbete.

– En högre tjänsteman på Försvarsmi­nisteriet har talat om för mig att jag borde vara lite försiktiga­re i mina uttalanden. Men vi tänker inte tiga. Vi för soldaterna­s talan om de anhöriga vänder sig till oss. Därmed punkt.

 ?? LEHTIKUVA/AFP/DMITRIJ SEREBRIJAK­OV ?? OROLIGA. Mödrarna och hustrurna till de tio ryska soldater som greps och senare sändes tillbaka till Ryssland fick leva i stor ovisshet om sina familjemed­lemmars öde. Andra får inte klarhet lika snabbt.
LEHTIKUVA/AFP/DMITRIJ SEREBRIJAK­OV OROLIGA. Mödrarna och hustrurna till de tio ryska soldater som greps och senare sändes tillbaka till Ryssland fick leva i stor ovisshet om sina familjemed­lemmars öde. Andra får inte klarhet lika snabbt.
 ?? ANNA-LENA LAURéN ?? MåNGA RINGER. Telefonen går het hos Soldatmödr­arnas ordförande i Moskva Valentina Melnikova, när oroliga anhöriga och journalist­er ringer.
ANNA-LENA LAURéN MåNGA RINGER. Telefonen går het hos Soldatmödr­arnas ordförande i Moskva Valentina Melnikova, när oroliga anhöriga och journalist­er ringer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland