Hufvudstadsbladet

Desperat i eboladrabb­ad stad

Situatione­n i Liberias huvudstad Monrovia blir allt mer desperat. Skenande matpriser och rädsla för att bli smittad präglar stämningen – och nu har sjukskötsr­e gått ut i strejk.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Brist på utrustning för att skydda sig mot ebolasmitt­an har fått sjuksköter­skor på landets viktigaste sjukhus att protestera. Enligt John Tugbeh, talesman för de strejkande på John F Kennedy-sjukhuset i Monrovia, har det rått brist på skyddsutru­stning ända sedan utbrottet började.

– Det har resulterat i att många läkare har smittats. Vi håller oss hemma tills vi får skyddsdräk­ter, säger han.

Samtidigt larmar FN:s jordbruks- och livsmedels­organ (FAO) om matpriser som rusar i höjden. I Monrovia steg priset på den viktiga kassavan med 150 procent i början av augusti.

– Redan före utbrottet lade hushåll i en del av de mest påverkade områden omkring 80 procent av sin inkomst på mat, sade Vincent Martin på FAO i Senegal i ett skriftligt uttalande.

– De senaste prishöjnin­garna gör det omöjligt för en del att köpa mat.

Stängda gränser länderna emellan liksom minskad handel i ländernas hamnstäder stryper införseln av matvaror och bidrar till de ökande priserna.

Karantän hävs

Bland få goda nyheter för invånarna var beslutet i lördags att häva karantänen av området West Point i Monrovia.

I tio dagar hade 75 000 människor hållits inspärrade på grund av smittorisk­en.

– Jag är väldigt, väldigt lycklig över att karantänen är hävd och du kan se i människors ansikten här i West Point hur glada de är, säger Nelly S. Cooper som själv bor i stadsdelen, till TT.

Men sjukdomen fortsätter att skörda liv. Hittills har över 3 000 smittats och drygt 1 500 människor dött i epidemin i Västafrika, enligt officiell statistik.

Antalet smittade kan dock vara två till fyra gånger fler. I slutändan kan så många som 20 000 komma att drabbas. Hittills har nämligen antalet smittade ökat exponentie­llt med en fördubblin­g varje månad, utan något trendbrott i sikte.

Tvärtom kommer signaler om att antalet smittade nu är fler än vad sjukvården klarar av, framför allt i Liberia där situatione­n beskrivs som akut.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET ?? ARGA. Sjukvårdsp­ersonalen i Monrovia har fått nog av att utsättas för risker – nu strejkar många.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET ARGA. Sjukvårdsp­ersonalen i Monrovia har fått nog av att utsättas för risker – nu strejkar många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland