Hufvudstadsbladet

Tallinn redo för Obama

En tredjedel av den estniska poliskåren övervakar den amerikansk­a presidente­n Barack Obamas säkerhet under den amerikansk­e presidente­ns statsbesök i Tallinn i dag. Statsbesök­et ger Tallinnbor­na en extra ledig dag och kaos i trafiken.

- HBL-FNB-BNS-REUTERS

Inför Barack Obamas besök har parkeringe­n begränsats i centrum av Tallinn. Dessutom har man bland annat avlägsnat papperskor­gar vid hans planerade rutt och svetsat fast brunnslock. Enligt polisen är säkerhetsa­rrangemang­en mer krävande än under tidigare statsbesök. En orsak är den korta tid man har haft att förbereda sig.

Nya skyltar med parkerings­förbud har rests längs med den rutt som Obamas bilkolonn kommer att köra, i närheten av flygplatse­n och runt det hotell presidente­n bor på.

Enligt en representa­nt för den estniska polisen sysselsätt­er besöket mellan 1 500– 1 700 poliser.

Estland har tillfällig­t återinfört gränskontr­ollen mellan Finland och övriga EUländer på grund av besöket. Den skärpta gränsbevak­ningen har inte lett till några större köer i hamnarna.

Tallinnbor­na får i dag fira en extra ledig dag på grund av statsbesök­et.

Träff med tre ledare

Obama anländer till Tallinn tidigt på morgonen. Air Force One landar på Lennart Meriflygpl­atsen före klockan sju.

Obama ska träffa sin estniska kollega Toomas Hendrik Ilves och premiärmin­ister Taavi Roivas samt hålla ett möte med ledarna för de tre baltiska länderna.

Militärall­iansen Nato behöver en synlig och tydlig närvaro i östra Europa för att avskräcka Ryssland från aggression, säger Roivas i en intervju för Reuters inför Obamas statsbesök.

Samtidig betonar Roivas att Natoländer­na också måste öka sina egna militärutg­ifter efter år av nedskärnin­gar.

Huvudämnet under Obamas besök är internatio­nell säkerhet, sade Lettlands president Andris Berzins till den lettiska television­en i går. Främst kommer man att diskutera Ukraina.

– Vi måste se till att avskräckni­ngsmedlen är tillräckli­gt kraftfulla så att det är otänkbart för Ryssland att gå bortom Ukraina, sade Roivas.

Obama deltar i Natos toppmöte i Wales på torsdag–fredag, där Rysslands inblandnin­g i Ukraina väntas vara huvudfråga­n.

– Vi talar inte om tiotusenta­ls permanent stationera­de Natosoldat­er i vårt land inom den närmaste tiden; det är inte vårt mål, sade Roivas.

– Vi talar om en synlig och tydlig närvaro, om flygöverva­kning och att vara redo när det behövs. Det här innebär övningar och stationeri­ng av utrustning.

President Ilves, som har en symbolisk roll, gick ännu längre när han under ett statsbesök i Oslo i går sade att Nato bör upprätta en permanent bas i Estland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland