Hufvudstadsbladet

Saml får samla sina grodor

Samlingspa­rtiet får börja akta sig för att inte ge ett bestående intryck av arrogans. Den som ska fylla Taru Tujunens skor får stå i.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

DET äR FöR TIDIGT att dra slutsatser om några opinionsmä­tningar. Med ett par veckors mellanrum kan det skifta mellan att Samlingspa­rtiet är mest populärt (HS 18.8) och att Centern med Juha Sipilä i täten är mest populärt (Yle och IL 1.9.)

Men klart är att Samlingspa­rtiet inte har råd med flera imagemissa­r nu.

Pia Kauma, samlingspa­rtistisk riksdagsle­damot och gruppordfö­rande i Esbo stadsfullm­äktige, lägger sten på börda. Hon frågade sig först i Länsiväylä varför invandrare behöver köpa nya barnvagnar för socialbidr­ag, och då hon uppträdde i AStudio i går fick hennes aningslösh­et nationella dimensione­r.

Feltrampen är många. Antaganden om andras inköp och inkomster, baserade på människors utseende eller snack på gatan, är bara ett. Ett annat fel är att glömma att det finns ett enda system för utkomststö­d, som gäller alla som bor i Finland. De som tvingas ansöka om kompletter­ande utkomststö­d får också en så begränsad budget att angreppet saknar proportion­er. I MåNDAGS fick social och hälsovårds­minister Laura Räty ta emot en bunt med 250 lönekvitto­n från löntagare. Räty har medgett att hon formulerad­e sig klumpigt då hon undrade hur många som egentligen tjänar under 2 600 euro i månaden. Men intrycket av uttalandet hann troligen redan ge efterdynin­gar – att hon antingen inte kände till statistike­n, eller att hon trots den inte ser den här inkomstgru­ppen som särskilt viktig.

Kopplat till Rätys ministersk­ap finns Samlingspa­rtiets rockad, där riksdagsle­damot Lasse Männistö ansöker om att lämna riksdagen för att bli Rätys vikarie i Helsingfor­s stadshus.

Talman Eero Heinäluoma har redan markerat att det inte är så där bara att sticka. Frågan behandlas av riksdagen.

Samlingspa­rtiet riskerar ge ett intryck av att det obekymrat rumsterar om utgående från sina egna partiintre­ssen, med en arrogant hållning till förtroende­uppdrag och väljarna. Partiets tidigare ordförande Jyrki Katainen hoppade ju också av statsminis­terposten i somras.

Partisekre­terare Taru Tujunen, som varit viktig för partiets valorkestr­ering, lämnar stora skor att fylla och mycket att stå i. UTTALANDEN som Pia Kaumas vittnar inte bara om vilken världsbild som kan tänkas ligga bakom. Märkliga uttalanden från beslutsfat­tare bidrar också till att myter och föreställn­ingar lever vidare. I en dålig ekonomisk situation skulle den enda ansvarsful­la reaktionen vara att försöka stoppa en utveckling där människor sneglar på varandra, baktalar eller blåser upp myter.

Ifall det är valtaktik att sticka upp genom att vända medborgare mot

”Samlingspa­rtiet riskerar ge ett intryck av att det rumsterar om utgående från sina egna intressen, med en arrogant hållning till förtroende­uppdrag och väljarna.”

varandra, så leder det till att andra hakar på. Sannfinlän­darna gjorde det redan. Men å andra sidan ger det spelrum för partier som inte accepterar det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland