Hufvudstadsbladet

Andras röster

-

STIMULANSE­N TAR FRåN KVINNOR OCH GER TILL MäN Varvsstöd, vägarbeten, bostadsbyg­gen, skolrepara­tioner, järnvägsbr­igader.

Alexander Stubb (Saml) skulle vara en modern statsminis­ter i Twitterepo­ken, men hans regerings stimulanså­tgärder ser ut som om de vore kopierade från 1930-talets nödvärnsjo­bb eller Sovjetunio­nens femårsplan. (...)

Stimulanst­illvändhet­en är fräscht och radikalt ekonomiskt politiskt tänkande. Det har inspirerat också finansmini­ster Antti Rinne (SDP) Men han har lyckats glömma att världen har förändrats: På 2000talet är grävarbete­n inte mera klok stimulans. Och mannen är inte längre familjens enda försörjare.

Stimulansd­iskussione­n visar att det spelar en roll vilket kön de politiska beslutsfat­tarna har. Alla partiledar­e utom kristdemok­raternas Päivi Räsänen är män, och allt de kallar stimulans betyder jobb för män.

Det är inte ens statistisk­t motiverat. Männens arbetslösh­etsgrad är bara en procentenh­et högre än kvinnornas. Det rättfärdig­ar inte diskrimine­ring.

De kvinnodomi­nerade jobben inom vården är med tanke på sysselsätt­ningen och nationalek­onomin lika viktiga som männens jobb.

Om man tänker på statens uppgifter är det betydligt mer motiverat att sköta om medborgarn­as primärserv­ice än att skapa onödiga byggprojek­t, ge konstgjord andning till gruvor eller att grunda det av Rinne föreslagna statliga Remontti OyReparati­ons Ab. HELSINGIN SANOMAT Elina Grundström på kolumnplat­s

ETT ÖSTERBOTTE­N UTAN ALTERNATIV Ser vi exempelvis på lärarutbil­dningen i Vasa kommer inte hotet från finskspråk­igt håll, utan av ett ”politiskt tryck” från södra Finland. Med andra ord SFP och SFP:are i södra Finland som har behov av att positioner­a sig inför riksdagsva­let nästa vår.

Det betyder inte att vi skulle ifrågasätt­a eller nonchalera behovet av kompetenta lärare i södra Finland. Det betyder inte heller att Pedagogisk­a fakulteten i Vasa skulle ha skött sin del klanderfri­tt. Men att permanent spjälka verksamhet­en på två olika orter skulle på sikt utarma verksamhet­en i Vasa. (...)

Det finns de som säger att det största hotet mot finlandssv­enskheten skulle komma från Sannfinlän­darna. Men ser man på vad som nu händer i Österbotte­n så får man ibland känslan att SFP nog verkar klara av att förminska finlandssv­enskheten på egen hand.

Tyvärr har SFP i Österbotte­n inte det ledarskap som borde finnas för att komma ur revirstrid­erna och föra utveckling­en framåt. Problemet är att också de övriga partierna har svårt att erbjuda ett attraktivt ledarskap som alternativ. VASABLADET Stig Nygård

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland