Hufvudstadsbladet

Vill Ryssland så tar det Kiev men priset blir högt

- Yrsa Grüne yrsa.grune@hbl.fi

NäR PRESIDENT VLADIMIR PUTIN i den italienska tidningen La Repubblica säger att Ryssland klarar av att ta Ukrainas huvudstad Kiev på några veckor finns det ingen orsak att betvivla hans ord. Men då handlar det enbart om militär kapacitet.

Det politiska pris som Ryssland i så fall skulle betala är högt. Det vet Ryssland. Det ingen vet med säkerhet är om Ryssland är redo att betala det.

Men om någon ett ögonblick har trott att Rysslands yttersta mål är någonting mindre än kontroll över Kiev så är det en felbedömni­ng med allvarliga följder. Beslut som fattas på fel grunder blir lösa skott som får en helt annan effekt än vad som avsågs. Priset betalar det ukrainska folket. Det är oskäligt högt redan nu.

Visserlige­n mjukades Putins ord upp i efterhand men Europa står inför ett av sina kanske viktigaste beslut någonsin. Hur ska man hantera Ryssland när man a) inte vet – eller åtminstone inte officiellt säger sig veta – vad Putins mål är och när b) det varken finns politisk vilja eller en struktur för att sätta upp ett militärt motstånd på ukrainsk mark?

Det kan låta cyniskt, men EU och FN borde lyfta blicken från Krim, Luhansk och Donetsk och se helheten. Bara en lösning för hela Ukraina tillfredss­täller Ryssland. Försöken att frysa konflikten i östra Ukraina är snarast ett påtrycknin­gsmedel, inte själva målet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland