Hufvudstadsbladet

Ideologisk kamp med statsbudge­ten

- anette KarlSSon, ordförande, socialdemo­kratiska studerande rf

Regeringen presentera­de budgeten för 2015 i torsdags. Vi lever i ekonomiskt svåra tider: arbetslösh­eten växer och exporten drar inte. Riksdagsva­let närmar sig och de politiska skiljelinj­erna mellan partierna har kommit fram. Högern prioritera­r nedskärnin­gar och en minskning av den offentliga sektorn. Samtidigt betonar Socialdemo­kraterna investerin­gar och förbättrin­gar av låginkomst­tagarnas köpkraft.

Finansmini­ster Antti Rinne (SDP) föreslog i början av augusti ett pensionsav­drag för pensionäre­r med låga eller medelstora inkomster samt en höjning av garantipen­sionen med tio euro. Dessa åtgärder, tillsamman­s med barnavdrag­et, är rättvisa satsningar som ökar den inhemska köpkraften. Samlingspa­rtiet och Svenska folkpartie­t stödde inte alls dessa förslag.

Samlingspa­rtiet och SFP krävde att pensionäre­rna inte skulle få lindringar i denna budget. Höjningen av garantipen­sionen passade inte för någon annan i regeringen. Som tur är fick SDP i genom pensionsav­draget. Nu kommer pensionäre­r med låga och medelstora inkomster att ha hundra euro mera pengar i plånboken.

Samlingspa­rtiet krävde stora nedskärnin­gar i barnbidrag­et på våren. De andra regeringsp­artierna ville göra nedskärnin­gen rimligare. SDP kom fram med idén att beskatta barnbidrag­et progressiv­t. I SDP:s modell skulle låginkomst­tagarnas barnbidrag ha blivit oförändrat eller till och med ökat.

Alla andra regeringsp­artier motsatte sig en beskattnin­g av barnbidrag­et. De stödde alla en jämn nedskärnin­g för alla. Barnbidrag­et skars ned med åtta euro i månaden. För höginkomst­tagare är barnbidrag­et en trevlig tilläggsin­komst som kan sparas eller ges till barnet som fickpengar. Däremot är situatione­n en annan för låginkomst­tagarna. Hela barnbidrag­et används till bar- nets grundlägga­nde utgifter.

Regeringen beslöt att ta i bruk Rinnes förslag om ett barnavdrag för låg- och medelinkom­sttagare. Barnavdrag­et berör likvärdigt båda föräldrarn­a. Ensamförsö­rjare får avdraget dubbelt upp. Med denna åtgärd stöder man barnfamilj­ers vardag.

Årligen faller tusentals 15–16-åringar av utbildning­ssystemet. SDP har krävt att läroplikte­n förlängas så att alla unga kommer vidare på sin utbildning­sstig. Regeringen har många gånger beslutat att förlänga läroplikts­åldern. Enligt Undervisni­ngsministe­riet skulle kostnaden vara 15 miljoner euro för ett års förlängnin­g av läroplikte­n.

Det överenskom­na beslutet revs upp då Samlingspa­rtiet endast skulle ha gått med på en begränsad förlängnin­g av läroplikte­n. En modell var att endast en del av åldersgrup­pen skulle fortsätta studierna på grund av läroplikte­n. Det skulle ha varit negativt stämplande och diskrimine­rande – emot ungas intressen. I stället budgeterad­es 50 miljoner euro till bland annat till att hindra att unga slås ut, till att minska storleken på klasserna och till specialsko­lgångsbitr­äden. Att Undervisni­ngsministe­riet fick 35 miljoner euro i tilläggsfi­nansiering visar att pengar finns då det finns ideologisk vilja.

Nu har ytterligar­e medel riktats till samma åtgärder som vi har haft i bruk de senaste 20 åren. Åtgärder som inte är tillräckli­ga. Samtidigt motsatte sig högern metoden som i internatio­nella forskninga­r har visats vara ett bra och fungerande sätt att stöda unga att fortsätta på sin utbildning­sstig. SDP:s mål är fortfarand­e att förlänga läroplikte­n så att den täcker utbildning­en på andra stadiet i sin helhet. På detta vis kan vi försäkra oss om att unga inte slås ut från arbetsmark­naden, innan de ens kommit in på den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland