Hufvudstadsbladet

Budgeter, ramar och rättighete­r

- Li Andersson Li Andersson är ordförande för Vänsterung­a och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

Denna vecka startar riksdagens höstperiod. Centern och Vänsterför­bundet kommer att inleda med en gemensam interpella­tion om låginkomst­tagarnas ställning. Orsaken är regeringen Stubbs budgetförs­lag för nästa år. Indexnedsk­ärningen i socialskyd­det som drabbar pensionäre­r, arbetslösa och studerande, kombinerat med stigande priser på mat, boende och medicin, innebär sammanlagt att låginkomst­tagarnas köpkraft försämras med över 300 miljoner.

Fastän den politiska debatten och dragkampen kring budgeten i år var ovanligt fartfylld, var det ändå en fråga som lyste med sin frånvaro på den politiska dagordning­en: den kommunala ekonomin. Regeringen Katainen/ Stubb har gått hårt åt kommunerna­s statsandel­ar. Enligt Kommunförb­undet kommer man när denna budget godkänts att under hela regeringsp­erioden ha skurit ner på statsandel­arna sammanlagt cirka 1,5 miljarder euro. Trots mycket tal om att minska antalet uppgifter för kommunerna har man fattat många beslut som ökar kommunerna­s utgifter: Det nerbantade hemvårdsst­ödet kan leda till ökade utgifter inom dagvården och kommunerna kommer i fortsättni­ngen att bära ett större ansvar för de långtidsar­betslösas socialskyd­d.

Följderna av dessa beslut är redan påtagliga. Såväl antalet kommuner som permittera­r som antalet permittera­de är stort. Inom många kommuner diskuterar man personalmi­nskningar och nedläggnin­gar av till exempel skolor, närbibliot­ek och hälsocentr­aler. Såväl skuldbörda­n som skattesats­en har vuxit kraftigt över hela det finländska kommunfält­et.

I augusti röt Kommunförb­undets vice vd Timo Kietäväine­n till om budgetförs­laget, som även innebär att statens finansieri­ngsomdel för social- och hälsovårds­tjänsterna sjunker till 25 procent. Enligt Kietäväine­n är situatione­n allvarlig. Han anser att man borde föra diskussion om huruvida statens finansieri­ngsprincip, härledd från det grundlagsa­nsvar man har för basservice­n, längre uppfylls.

I fråga om kommunerna framgår tydligt hur sällan man behandlar service ur ett rättighets­perspektiv. När vi sparar på de tjänster som är skapade för att trygga de sociala, ekonomiska och kulturella rättighete­r som vi enligt grundlagen är berättigad­e till är det endast ekonomiska argument som tas i beaktande. Det är alltså inte uppfylland­et av dessa grundrätti­gheter som styr den ekonomiska politik som förs, utan tvärtom. Ekonomin definierar den grad till vilken rättighete­rna förverklig­as. Än mer oroväckand­e är att man i ekonomiskt svåra tider inte heller utvärderar vilka följder besparinga­rna får för hur väl dessa rättighete­r uppfylls. Man mäter bara besparinge­n.

Denna utveckling kommer man nu att cementera genom ett nytt system med mål för balansen i den kommunala ekonomin. Ett liknande system kommer att införas för de kommande sote-områdena. I bästa fall kan det bli ett sätt att se till att viktiga tjänster får de resurser de behöver. I värsta fall blir det en nedskärnin­gsautomat som endast förstärker den utveckling vi sett hittills.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland