Hufvudstadsbladet

Lagen avser stärka säkerheten

- Harri Sivula, konsultati­v tjänsteman inrikesmin­isteriet

I HBL:s artikel (28.8) redogjorde man för det lagförslag om tagande av utlänninga­r i förvar som beretts vid Inrikesmin­isteriet. Innehållet i artikeln kräver några preciserin­gar.

I lagförslag­et föreslås att det ska vara förbjudet att ta ensamkomma­nde minderårig­a i förvar då de vistas i landet som asylsökand­e. För förvar av andra ensamkomma­nde minderårig­a föreslås en strikt tidsfrist på 72 timmar. Enligt lagförslag­et ska det också vara helt förbjudet att hålla minderårig­a i förvar i polisens lokaler. I stället för förvar föreslås anmälnings­skyldighet som en primär alternativ säkringsåt­gärd. Lagförslag­et uppfyller regeringsp­rogrammets mål.

I artikeln har man inte beaktat att regeringsp­roposition­en är en omfattande helhet med en betydligt större vidd än vad som anges i regeringsp­rogrammet, liksom inte heller att den gäller alla klienter som hålls i förvar. I september kommer man att öppna nya lokaler i anslutning till Joutseno förläggnin­g, och dessa har planerats med beaktande av de behov som barn och familjer har. I fortsättni­ngen kommer förvar av minderårig­a att ordnas i de renoverade lokalerna i Joutseno, som erbjuder betydligt trivsammar­e förhålland­en än Krämertssk­ogs förvarsenh­et.

Med tanke på förvarsenh­eternas klienter och personal är det mycket viktigt att denna regeringsp­roposition, som avser att medföra betydande förbättrin­gar för dessa perso- ners rättssäker­het och förhålland­en i Finland, överlämnas till riksdagen. Detta är fortfarand­e vår målsättnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland