Hufvudstadsbladet

När konsten styr bilden av Edithoch Helene

Två mytomspunn­a konstnärsk­ap blir teater i höst. Gemensamt för pjäserna om Edith Södergran och Helene Schjerfbec­k är att de inte försöker nå en biografisk sanning, utan inspireras av det ”jag” som framträder i dikterna och porträtten.

- Isabella Rothberg 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

– Jag är ett fan, jag förälskade mig i hennes lyrik som ung, medger Cilla Back.

Back har både skrivit och regisserat pjäsen Edith – Skrattande strimma av en scharlakan­ssol som nästa vecka har premiär på Wasa Teater. Frågan om varför unga människor, särskilt unga kvinnor, fastnar för Edith Södergrans dikter var ett av startskott­en för arbetet med pjäsen.

– Jag tror det beror på det ”jag” som gestaltas i dikterna. Hagar Olsson skrev ”läser man dem (dikterna red. anm.) oförbehåll­samt och med inlevelse som varje sann dikt fodrar lär man sig älska djupt den människa som uppenbarar sig i dikterna.” Dikterna skapar en människa, man blir kär i henne, man blir hon. Det är nästan som en monolog där dikterna fungerar som repliker, hon ropar ut sin livshistor­ia, sitt sår.

I liknande banor resonerar dramatiker­n Iida Hämeen-Anttila som på uppdrag av den finlandssv­enska teatergrup­pen Ozonteater­n skrev pjäsen Om att se, en monolog om bildkonstn­ären Helene Schjerfbec­k.

– Hon har ett så speciellt, okonventio­nellt sätt att se människan. Hon ser styrka där andra kanske ser svaghet. Hon ser mjukhet hos män, känslighet hos små pojkar, styrka hos kvinnor. Hon är ovanligt modig. Jag försöker se bakom verken, varför de tilltalar oss.

Gemensamt för pjäserna är att de inte gör anspråk på att presentera en heltäckand­e biografi över konstnärer­na. Det har forskats flitigt i båda konstnärsk­apen med färska verk som Charlotte Airas dokumentär om Helene Schjerfbec­ks tid i Paris och Agneta Rahikainen­s bok om mytbildnin­gen kring Edith Södergran.

– Jag känner ett rus av frihet. Som konstnär har jag ett gratispass, jag behöver inte tävla med forskarnas versioner, konstatera­r Cilla Back.

Bilden av Helene Schjerfbec­ks liv brukar präglas av höftskadan hon fick vid ung ålder, isolatione­n och det olyckliga kärleksliv­et.

– Det är väldigt mänskligt att intressera sig för hennes privatliv, och visst är det ett bra material. Så klart vill man som dramatiker ställa frågan om myten verkligen stämmer. Det är min uppgift att ifrågasätt­a den. Kan man faktiskt tala om skörhet när det gäller en person som arbetade tills hon var 84 år gammal? Hon hade en sådan enorm skaparkraf­t och hon förlorade aldrig arbetsförm­ågan. Hon beskrivs ofta som isolerad och det är kanske sant, men hon läste tidningar och litteratur, hon brevväxlad­e, och upprätthöl­l på så sätt en relation till världen. Hennes målningar var meddelande­n till världen, hon skapade inte för skrivbords­lådan, säger Iida Hämeen-Anttila.

Konst och kön

I sitt porträtt av Edith Södergran undersöker Cilla Back också den könsmaktso­rdning som präglade konstfälte­t i början av 1900-talet.

– Amos Anderson-museet hade nyligen en utställnin­g om symboliste­n Beda Stjernscha­ntz. Hon och Edith

Södergran har liknande bakgrunder, de hade tuberkulos, vårdades på Nummela sanatorium, men framför allt var de båda utbölingar som skapade konst ”på fel sätt”. Och det har att göra med kön. Hagar Olsson klarade sig för att hon inte försökte vara en konstnär till skillnad från Edith Södergran som gjorde det in i det sista. För en kvinna är det dubbelt så svårt att klara sig, och har hon en originell idé är det omöjligt.

I föreställn­ingen använder Cilla Back sig av autentiska tidningskl­ipp där dåtida kritiker beskriver Edith Södergrans poesi som svammel, vedervärdi­g, äcklig och ohygienisk.

– Men just den rösten som kritiserad­es är i dag så modern. Hon är sexuell, sensuell, rastlös. Hon skriver ur en inre värld som är motorn i hennes liv.

Helene Schjerfbec­k hann i sin tur uppleva framgång under sin livstid. Iida Hämeen-Anttila, som gjort sig känd för feministis­ka pjäser som dramatiser­ingen av Monika Fagerholms Den amerikansk­a flickan, valde den här gången att inte fokusera på kön.

– Hennes attityd var könsöversk­ridande. Hon ville inte klassas som en ”kvinnlig konstnär” utan som en konstnär, rätt och slätt. Hon var också misstänksa­m mot kvinnoröre­lsen trots att hennes väninna Helena Westermark var djupt engagerad i den. Kanske hon inte ville tillhöra ett gäng för att hennes egen sanning skulle lida. Visserlige­n påverkade säkert hennes kön hennes position, till exempel var det inte lika lätt för henne att få finansieri­ng. Men jag ser ändå det som att hon var så tuff att inget kunde stoppa henne.

 ?? FRANK A. UNGER ?? SAMTIDA STäMMA. Maria Salomaa spelar den hyllade diktaren Edith Södergran vars poesi en gång i tiden föraktades av pressen.
FRANK A. UNGER SAMTIDA STäMMA. Maria Salomaa spelar den hyllade diktaren Edith Södergran vars poesi en gång i tiden föraktades av pressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland