Hufvudstadsbladet

Lysande och lyriskt

- Jan-Erik Holmberg kultur@hbl.fi

November är redan pianisten Joona Toivanens femte trioskiva. Senast var han aktuell vid årsskiftet med soloskivan Polarities, som innehöll bland annat preparerat och loopat piano. Ända sedan starten 1997 har brodern Tapani Toivanen spelat kontrabas och Olavi Louhivuori trummor i trion. Det gemensamma uttrycket och samspelet har slipats och senare finslipats och ligger nu på en mycket hög nivå.

J. Toivanens uttryck är också slipat, hans anslag mycket behagligt och fraserna sinnrikt varierade vad gäller rytm.

Men det är ändå de ypperliga kompositio­nerna som griper i för- sta hand. Greppet är oftast lyriskt och styckena skäliga till längd. De väldoserad­e kromatisme­rna i melodierna ger musiken både klarhet och styrka. Drygt hälften av låtarna har pianisten skrivit medan Louhivuori står för återstoden.

Skivan inleds av Toivanens elegiskt vackra Moon illusion, en beatbasera­d ballad i vilken trion uppvisar stor återhållsa­mhet. Just då man tror att det skall bryta loss på allvar avslutas stycket lakoniskt. Louhivuori­s påföljande Troll Walk innehåller läckert, kristallkl­art oktavspel i klaviature­ns övre register.

Louhivuori­s Behind Her Eyes för tankarna till Iro Haarlas musik. Man kan tänka sig att stycket klingar med nordiskare klanger än skivans övriga material.

Plainfield är rimligtvis tillägnad pianisten Bill Evans, som föddes i den staden. Det är ett drömlikt lätt svävande, men ändå inte långsamt, stycke med fint varierat vispkomp av Louhivuori och bas som emellanåt stilriktig­t bryter pulsen.

Skivans tuffaste tag är i Two Steps Aside i vilket pianot spelar blåslinjer efter ett Ornette- mässigt glatt tema.

Den lysande November rekommende­ras varmt för alla vänner av pianotrioj­azz och särskilt för den som gillar Brad Mehldaus trioskivor.

 ?? TAAVETTI ALIN ?? FäRGGRANN TRIO. Joona Toivanens, Tapani Toivanens och Olavi Louhivuori­s uttryck är på ytterst hög nivå.
TAAVETTI ALIN FäRGGRANN TRIO. Joona Toivanens, Tapani Toivanens och Olavi Louhivuori­s uttryck är på ytterst hög nivå.
 ??  ?? JAZZ Joona Toivanen Trio November (Cam Jazz)
JAZZ Joona Toivanen Trio November (Cam Jazz)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland