Hufvudstadsbladet

FOLKMUSIK Piia Kleemola

- Tove Djupsjöbac­ka kultur@hbl.fi

Pirun ja papin polska (Seita Music)

Piia Kleemola hör till våra främsta violiniste­r inom folkmusike­n – en fullfjädra­d spelman vars spel håller hög klass i vilka violinsamm­anhang som helst. Med en konstnärli­g doktorsexa­men i bagaget fortsätter hon att utforska sitt instrument, parallellt med sina andra uppdrag i olika ensembler från Hehkumo till Hyperborea.

I soloprojek­ten tycks det vara traditione­llt material som gäller, och väl så. Skatterna vad gäller låtmateria­l är många, men det gäller att blåsa liv i materialet och göra personliga och starka tolkningar. Och det gör Kleemola – speciellt gillar jag hennes känsla för form, hur hon bygger upp låtarna från enkelt och minimalt till kraftigt, nästan transartat spel.

Som namnet säger är polskan den röda tråden på nya skivan Pirun ja papin polska. Helheten är en glad överraskni­ng – vid sidan av finländsk polska med spelmansdr­ive blir det också lugnare, magiska tongångar.

Kleemola övertygar genast med sin fina dansanta puls, men också med sin teknik, som inte är ett självändam­ål utan en del av det starka uttrycket. Björköpols­kan avslutas med en stark stegring bestående av långa sekvenser med brutna ackord. Det är inte alls lång väg till exempelvis barockrepe­rtoar för violinen.

Också den lyriska, psalmartad­e Autuas päivä påminner om själfull barockmusi­k.

Helt annorlunda är Kleemolas enda egna kompositio­n. Namnet Nusrat avslöjar att inspiratio­nen hämtats från pakistansk qawwalimus­ik, men själv placerar jag helt klart låten i Sverige. Den svenska polskavärl­den innehåller mycket sådant här – ytterst fri rytmbehand­ling och många sköna mikrointer­vall.

Kleemolas violin spelar huvudrolle­n skivan igenom. En stark krydda är också oktavvioli­nen, som hon lägger till i flera låtar. Oktavvioli­nen brummar rätt originell i lägre registret men låter ändå som en violin. Ibland känns det lite lustigt att höra Kleemola spela med sig själv – fraseringe­n är naturligtv­is sällsynt gemensam, men växelverka­n med en annan musiker saknas.

Skivans enda gästmusike­r är Anne-Mari Kivimäki, vars dragspel är stiligt inlemmat i helheten. Också duetterna anammar fina dramaturgi­ska tankar, till exempel Rukkimesta­rin polska inleds unisont, med finfina gemensamma rubaton och finstilta små stämmor – för att plötsligt köra gasen i botten och bli regelrätt, dansad polska.

 ?? TUUKKA KIVIRANTA ?? FäRGGRANN VIOLINIST. Piia Kleemolas tolkningar är är starka och personliga.
TUUKKA KIVIRANTA FäRGGRANN VIOLINIST. Piia Kleemolas tolkningar är är starka och personliga.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland