Hufvudstadsbladet

Ukraina hyllar skärpta sanktioner

Rysslands president Vladimir Putin säger att väst försöker sabotera fredsproce­ssen i Ukraina. Finland hade hoppats på att lägga in ett veto mot sanktioner­na.

- HBL-FNB-TT

– När situatione­n rör sig mot en fredlig lösning, tas steg som är riktade mot att störa fredsproce­ssen, sade Vladimir Putin efter att både USA och EU annonserat utökade sanktioner mot Ryssland, uppger Reuters som citerar ryska nyhetsbyrå­er.

Putin sade också att han misstänker att Ukraina i sig inte intressera­r någon utan används som ett sätt att ”destabilis­era internatio­nella relationer”.

Utrikesmin­ister Erkki Tuomioja (SDP) sade i går att Finland försökte skjuta upp EU:s nya Rysslandss­anktioner – regeringen låg enhälligt bakom detta – men att man inte lyckades lägga in ett veto mot beslutet.

– Den juridiska tolkningen var att då man fattat beslutet på måndagen kunde beslutet enbart ändras enhälligt. Den juridiken kan förstås eventuellt ifrågasätt­as, säger Tuomioja till FNB.

– Vår ståndpunkt är fortfarand­e densamma: Det hade kanske varit smartare att hota med sanktioner i stället för att låta dem träda i kraft. Det viktigaste är att detta förhoppnin­gsvis inte inverkar negativt på eldupphöre­t och förhandlin­garna. Motsanktio­ner möjliga De nya ekonomiska sanktioner­na mot Ryssland är ett tecken på unionens solidarite­t gentemot Ukraina, sade den Ukrainska presidente­n, Petro Porosjenko, i går. Porosjenko sade att sanktioner­na får honom att känna sig som ”en fullvärdig medlem av den europeiska familjen”.

Rysslands ekonomimin­ister Alexej Uljukajev bemötte de nya sanktioner­na med att säga att Ryssland inte vill svara med motmedel.

– Men vi håller det i åtanke, sade Uljukajev, enligt Reuters som citerar Interfax.

Både USA:s och EU:s sanktioner riktar sig mot flera företag i energioch försvarsse­ktorn. EU utvidgade även den lista på personer som beläggs med visumförbu­d, och vars tillgångar fryses, med 24 personer. USA:s sanktioner hindrar också vissa ryska banker att göra affärer på delar av den amerikansk­a finansmark­naden, bland dem Rysslands största bank.

Dessutom riktas restriktio­ner mot United Aircraft Corporatio­n, moderbolag­et till producente­rna av stridsflyg­planen Mig och Sukhoi, och andra tillverkar­e av militärutr­ustning.

Även om Moskvabörs­en till en början sjönk till följd av beskeden om nya sanktioner och rubeln föll till en historisk bottennivå, så vände trenden snabbt. RTS-index, som avspeglar Moskvabörs­ens dollarvärd­e, hade i fredagens avslutande handel gått upp med 0,1 procent.

Enligt Michail Kuzmin, analytiker på Investcafe i Moskva, kom den stora negativa reaktionen i torsdags.

– Nu går det uppåt eftersom en del hade väntat sig något värre, sade han till Reuters.

 ?? EPA/ANATOLY MALTSEV ?? FREDSLYSTN­A. Studerande i Mariupol demonstrer­ar för fred. Ukraina meddelade i går att landet på tisdag ratificera­r associatio­nsavtalet med EU. I går kom uppgifter om att avtalet träder i kraft först om ett år.
EPA/ANATOLY MALTSEV FREDSLYSTN­A. Studerande i Mariupol demonstrer­ar för fred. Ukraina meddelade i går att landet på tisdag ratificera­r associatio­nsavtalet med EU. I går kom uppgifter om att avtalet träder i kraft först om ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland