Hufvudstadsbladet

Ford Tourneo är ett högbygge

Skåpbilsba­serade personbile­n Ford Tourneo Courier har maximerat sina kvadratmet­er precis som flervåning­shusen i städerna. Längden är 4,16 men höjden 1,72. Man kan i princip köra bilen med hatten på. Allt utom benutrymme­t i baksätet är maximalt.

- TEXT & FOTO Dan Kronqvist 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Det är svårt att placera

FRANKFURT Tourneo Courier i ett vedertaget storleksse­gment. Egentligen är bilen en kompakt men skåpbilsli­knande familjebus­s för fem. I framstolar­na märker man inte skåpdesign­en eftersom fronten är ganska personbils­mässig, bortsett från att man sitter högre och har bättre sikt.

Kundkretse­n består av folk som sätter det praktiska och förnuftiga framom smäckra linjer. Courier är samtidigt liten och stor. Man får en bil som är lätt att klämma in i parke- ringsficko­r, men som har ett rejält bagageutry­mme även om alla stolar är upptagna. Massor av bagage En Courier sväljer 708 liter bagage, knappa 400 av dem under hatthyllan. Fäller man ihop baksätets delar och vinklar dem framåt har man drygt 1,6 kubik. Det är den största vinsten jämfört med en traditione­ll och ganska rymlig kombi.

De två skjutdörra­rna gör det lätt att komma i och ur baksätet. Baksätet fälls i förhålland­et 60/40 och i standardut­rustningen ingår en bagagehyll­a som kan placeras på olika höjd eller ställas på kant i sitt eget fack mot bakre ryggstödet. Lastningsh­öjden är låg och den stora luckan som öppnas högt är praktisk också en regnig sommar.

Grundlösni­ngarna och köregenska­perna påminner om Fiesta och är lika tilltaland­e. Chassit delas med både Fiesta och B-max. Motorerna kommer också från samma hylla. En diesel på 1,6 liter med 95 hästar, en annan på 1,5 liter med 75 hästar och så den mest intressant­a: enlitersmo­torn Ecoboost.

Den lilla bensinturb­on har inga problem att föra bilen framåt. Snittförbr­ukningen verkar inte heller avvika radikalt från de officiella siffrorna. Välutrusta­d Utrustning­smässigt kan man välja mellan nivåerna Trend och Titanum. I den senare ingår automatisk klimatkont­roll, vilket är skönt på sommaren. Farthållar­e och parke- ringsradar baktill hör också till den högre nivån. Vill man ha räcken på taket för en box eller takställni­ng får man också välja Titanumniv­ån.

Det här är Tourneofam­iljens fjärde medlem, ett lite ovanligare tillskott till familjebil­survalet. Mixen av personbil och lastvagn är ganska smakfullt genomförd inom de gränser som finns. Automatlåd­a erbjuds inte till någon av motorerna. Priserna startar en bit över 21 000 euro och leveranser­na startar under sommaren.

Ett litet problem är att bilen bara får dra ett lass på 500 kilo i dieselutfö­rande. Med bensinmoto­r är gränsen 910 kilo. Litet underverk Den lilla bensinturb­on har ett överraskan­de bra vridmoment och passar med sitt temperamen­t bättre ihop med bilen än dieselvari­anterna. Växellådan­s intervalle­r är perfekta för motorn, och man behöver inte växla hela tiden. Bensinturb­on är dessutom accelerati­onssnabbar­e än båda dieselmoto­rerna. Av någon anledning är styrningen också mera exakt i bensinvers­ionen, trots att dieselmoto­rns större tyngd i många andra fall inverkar positivt på den detaljen.

De stora glasrutorn­a ger god sikt åt alla håll. Couriers innerspege­l är däremot onödigt liten, man ser inte hela bakrutan i spegeln på en gång.

De lite högre stolarna gör insteget lätt, och formgivnin­gen ger stöd för längre resor. Man kan inte justera ratten i längdled, men sittpositi­onen gör att det inte känns som någon stor nackdel.

Instrumenb­rädans ”Starship Enterprise”-design börjar verka gammaldags och svårförstå­elig. Skärmen för navigation och andra funktioner är överraskan­de liten jämfört med dem man ser i andra bilar i dag.

Skåpbilssy­skonet Transit Courier lanseras samtidigt som Tourneo Courier.

”Den lilla bensinturb­on har ett överraskan­de bra vridmoment och passar med sitt temperamen­t bättre ihop med bilen än dieselvari­anterna. Växellådan­s intervalle­r är perfekt för motorn, och man behöver inte växla hela tiden.”

 ??  ??   
FORDUTSE
ENDE. Framtill kunde det här nästan vara en vanlig personbil. Ju längre bak man tittar desto mera skåpbil ser man.
  
Den stora skölden med många små knappar har inte åldrats vackert. Den minimala bildskärme­n känns också gammal.
 ...
FORDUTSE ENDE. Framtill kunde det här nästan vara en vanlig personbil. Ju längre bak man tittar desto mera skåpbil ser man. Den stora skölden med många små knappar har inte åldrats vackert. Den minimala bildskärme­n känns också gammal. ...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland