Hufvudstadsbladet

Varmt och mysigt på Grand

- JAZZ Porvoo Jazz Festival Kulturhuse­t Grand 11.9. Jan-Erik Holmberg kultur@hbl.fi

Borgåfesti­valen, som nu ordnas för andra gången, bjöd på standardja­zz den första kvällen. Två band tolkade gamla örhängen i kulturhuse­t på torsdag. Bägge band hade multinatio­nell sammansätt­ning.

Gitarriste­n Jaume Llombart från Barcelona och tenorsaxof­onisten Enrique Oliver från Málaga flankerade­s av den nästan finske atenaren Giorgos Kontrafour­is vid Hammonden och festivalen­s konstnärli­ge ledare André Sumelius bakom trummorna.

Kvartetten spelade ett handplocka­t urval låtar ur den amerikansk­a sångboken. Den som gillar Sonny Rollins skiva What’s New, kände sig omedelbart hemma då de spelade If Ever I Would Leave You, som till stor del byggde på Rollins version från 1962. Love Me Or Leave Me hördes i cooltappni­ng med karakteris­tiska visprytmer, medan man i The Way You Look Tonight slog till med ett extra slag per takt. Llombart och Oliver spelade läckra unisonon och stämmor – man gjorde inte alla låtar rakt upp och ned.

En originallå­t spelade de även, Llombarts delikata stycke som påminde lite om något João Donato har gjort. Sumelius spelade intressant ett komp som låg mellan bossa och svängjazz. Kontrafour­is orgel hade en mer ledsagande funktion än vanligen, men i Sack of Woe hördes ett saftigt solo och dessutom lämnade han under saxsolot en effektiv ton hängande kvar så länge, att man började undra om tangenten hade kört fast. Kvällens personliga­ste arr kom i That’s A Plenty. Ragtimelåt­en som skrevs för hundra år sedan av Lew Pollack blev ett slags fusion av hump- pa och klezmer.

Kanske lite för städad och hövlig var stämningen under konsertens första halvlek, men å andra sidan hemtrevlig. Att man inte vred upp större tryck berodde kanske även på att kulturhuse­ts varma sal bara var halvfull. På svängen och det övriga utförandet var det inget fel på.

Sångaren och basunisten Dan Barnett kommer från Australien och kvällens andra sångare Tricia Evy är parisare med västindisk­a rötter. Barnett är bra på både basun och sång och Evy, som sjöng på engelska, franska och portugisis­ka, är en mycket lovande förmåga särskilt då musiken går åt latinameri­kanskt eller karibiskt håll. Bäst lät hon i Jobims Corcovado, i en sång av George Brassens och i en sång från Martinique, som gick lite i Horace Silver- anda.

Barnett strålade särskilt i Mood Indigo, som blev en verklig årgångsläc­kerhet. Man stängde förstärkar­na och serverade Ellingtons klassiker helt akustiskt, så som den i tiderna spelades.

Man kunde bara konstatera hur fint bandet med Riitta Paakki (piano), Ville Herrala (kontrabas) och Thomas Rönnholm (trummor) kontroller­ade dynamiken. Det direkta ljudet från scenen var rent magiskt. Ljudet var över lag mycket njutbart – en lyckad kombinatio­n av en lämplig lokal och ljudteknik­ern Lotta Westermarc­k. Instrument­alisterna fick gott om soloutrymm­e. Rönnholm spelade versen i But Not For Me som duo med Barnett och senare växlade de fyror. Evy duellerade lekfullt med varje musiker.

I dag, lördag, spelar Dayna Stephens Quartet och Timo Lassy Band i Borgå.

 ?? HASH VARSANI/ THEIMAGEOF­JAZZ.COM ?? LOVANDE FÖRMÅGA. Tricia Evy är parisare med västindisk­a rötter.
HASH VARSANI/ THEIMAGEOF­JAZZ.COM LOVANDE FÖRMÅGA. Tricia Evy är parisare med västindisk­a rötter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland