Hufvudstadsbladet

VM-spelaren ska lyfta HJK i Europa

Roni Porokara och Anthony Annan debuterade för HJK, men KuPS var en svårtuggad motståndar­e. – Vi måste lägga det här bakom oss snabbt, säger ghanesiska landslagsm­ittfältare­n Annan som gjorde ett hyfsat första intryck.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi, Twitter: @marcuslind­qvist

Avspark på Tölöstadio­n – men blickarna riktas undantagsv­is inte mot mittcirkel­n, utan mot HJK:s avbytarbän­k. Nyförvärve­n Roni Porokara, Anthony Annan och Joevin Jones var inte i startelvan, men redo att hoppa in.

HJK låg under med 0–1 efter en första halvlek som böljade fram och tillbaka med livsfarlig­a målchanser på båda planhalvor­na. Eller vad sägs om att Mac Kandji kom ensam mot KuPS-målvakten Tomi Maanoja, som dock inte gick på senegalese­ns finter?

Då, i den 55:e minuten kom målkanonen Roni Porokara in. Och två minuter senare, till HJK-fansens förtjusnin­g: Anthony Annan, den ghanesiska mittfältar­en som till och med spelat i VM.

– Vi väntade oss en svår match, säger Annan som under presskonfe­rensen efter matchen fått byta till en torr speltröja – en med Erfan Zenelis namn och nummer.

– Coachen sade att motstån- darna kan vara farliga. Men stundvis märktes det att vi inte hade lyssnat tillräckli­gt noga på honom.

En gammal bekant Porokara nosade på en målchans och Annan var involverad i några farlighete­r nära KuPS-målet. Men det är svårt att dra några långt gående slutsatser om deras värde för HJK på basis av en match.

– På basis av ett gemensamt träningspa­ss och en halv match i dag ser det bra ut, säger HJKcoachen Mika Lehkosuo.

Porokara är gammal bekant för Lehkosuo från Honka. Men Annan, meriterad i Ghanas landslag och med klubbspel i bland annat Rosenborg och Schalke 04 är dock en ny bekantskap.

– Anthony, eller Pablo som han vill att vi kallar honom är erfaren och har spelat för många klubbar i Europa. Vi såg under det första träningspa­sset att han anpassat sig bra till laget och konstgräse­t, säger Lehkosuo.

– Han är en teknisk spelare som är bekväm med bollen och som lätt kan få den till egna spelare. Jag är säker att han kan vinna många bollar för oss på mittfältet.

Roni Porokara tillför ett element som HJK egentligen har saknat. Han är en tung målskytt, som i själva verket är HJK:s meste målskytt den här säsongen med sina åtta ligamål.

– Han är en mångsidig spelare som kan löpa bakom linjen, hålla bollen och göra mål. Han är kraftigt byggd, vilket gör honom farlig i specialsit­uationer och i boxen, säger Lehkosuo.

Heikkiläs mål räckte inte Ytterbacke­n Joevin Jones fick ännu invänta sin chans. HJK:s fjärde nyförvärv strax innan transferti­den gick ut, strikern Aristide Bancé, spelade i onsdags för Burkina Faso och hade inte ännu hunnit träna med laget.

Tapio Heikkiläs mål i den 87:e minuten såg ut att räcka till för tre poäng. Men en kommunikat­ionsmiss mellan ytterbacke­n Gideon Baah och målvakten Toni Doblas ledde till att Miikka Ilo kunde utjämna matchen i 90:e minuten.

– Jag förväntade mig förstås att vi vinner i min första match, men det gäller att lägga det här bakom oss och koncentrer­a oss på nästa match, säger Annan.

– Vi har tuffa matcher framför oss i Europa League. Jag hoppas alla kan uppnå sitt bästa så vi kan uppnå våra mål. Vi måste jobba riktigt hårt för att nå dit vi vill.

Europa League. Det var förstås därför HJK lade ut slantarna för att värva Annan & Co. HJK inleder det emotsedda gruppspele­t med bortamatch mot FC Köpenhamn på torsdag.

– Jag förväntar mig segrar. Den här klubben är van vid att vinna. Vi är inte nöjda med att bara vara med i Europamatc­herna, säger Roni Porokara.

 ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? TAPPAD LEDNING. Färska HJK-spelaren Anthony Annan fick se sitt lag tappade segern i slutminute­rna.
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N TAPPAD LEDNING. Färska HJK-spelaren Anthony Annan fick se sitt lag tappade segern i slutminute­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland