Hufvudstadsbladet

Tung förlust i premiären

Sport hade JYP i gungning men lyckades inte knyta ihop säcken utan tappade i stället 2–1 till 2–4 i ligapremiä­ren.

- Filip Saxén

Den första perioden gick egentligen helt enligt de ritningar Sport ville. Man lyckades bryta matchtempo­t rejält då domarna hade bestämt sig för att ha en mycket sträng linje.

Då domarduon Jukka Hakkaraine­n–Marko Kovanen blåste hela elva (!) utvisninga­r under matchens första 20 minuter är det lätt att förstå att lagen hade svårt att få i gång spelet.

Då spelet i fem mot fem inte kom i gång hade både JYP och Sport enorma problem att få spelet i powerplay att fungera.

Men för Sport avslutades den första perioden på perfekt sätt då fransmanne­n Charles Bertrand kom direkt från utvisnings­båset och sköt Vasalagets första ligamål sedan comebacken.

Efter att Jani Tuppuraine­n utjämnat till 1–1 i den andra perioden visade Aleksi Rekonen vad det betyder att ha vilja och beslutsamh­et. Sportspela­ren tacklade åt sig pucken vid sargen och körde fränt på mål och klämde med kraft in ledningsmå­let under JYP-keepern Tuomas Tarkki.

Sport spelade smart och satsade på ett tätt och hårt försvar och hjälpte välspeland­e målvakten Hannu Toivonen. Utan den NHL-meriterade keeperns räddningar då JYP pressade hade matchen kunnat avgöras tidigare. Men inte ens Toivonen kunde hindra Juuso Ikonen från att skjuta kvittering­en i inledninge­n av den tredje perioden.

Efter kvittering­en tog hemmalaget över allt mer och till slut satte Markus Nenonen 3–2 bakom Toivonen innan Markus Hännikäine­n fastställd­e slutresult­at 4–2.

Sports inledning i ligan väcker samtidigt både hopp och lite förtvivlan. Laget kunde hålla jämna steg på bortaplan med ett lag som förmodas parkera i den övre halvan av tabellen men samtidigt måste det vara oerhört tungt att vara i ledningen stora delar av match för att sedan förlora.

Tomek Valtonen har ett stort arbete framför sig och måste se till att spelarna är lika taggade och väl förberedda i fortsättni­ngen om laget ska kunna plocka poäng i fortsättni­ngen.

Sport spelar sin första hemmamatch för säsongen i kväll då TPS kommer på besök till Vasa. 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi,

Twitter: @FilipSaxen