Hufvudstadsbladet

Språken förlorar inflytande

Ny studentexa­mensnämnd beskrivs som katastrofa­l

- Jenny Bäck 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

År 2016 består den nya studentexa­mensnämnde­n av 19 personer i stället för nuvarande 40. Språken förlorar en stor del av sina representa­nter.

– Jag är djupt bekymrad, säger Pamela Granskog på Svenska modersmåls­lärarfören­ingen i Finland.

– Jag tror att man bra kan fatta beslut också i en mindre sammansätt­ning, säger nämndens ordförande Patrik Scheinin.

Då den nya studentexa­mensnämnde­n inleder sitt arbete i början av 2016 är det med en styrka hälften så stor som nu. Då ska 19 personer fatta beslut och sköta det jobb som nu sköts av cirka 40. Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet utnämnde överraskan­de den nya nämnden i mitten av oktober, över ett år innan den ska tillträda.

Men det är inte bara tidtabelle­n som överraskar, utan också sammansätt­ningen. Då Utbildning­sstyrelsen tidigare haft flera representa­nter i nämnden har den nu inte en enda. I går gick direktione­n för Utbildning­sstyrelsen ut med ett ställ- ningstagan­de där man begär att ministerie­t kompletter­ar nämnden.

– Det är viktigt att länken mellan gymnasieun­dervisning­en och studentexa­men bibehålls. Gymnasiet och studentexa­men är delar av en helhet som ska utvecklas åt samma håll. Examen ska mäta det som lärs ut i gymnasiern­a. Därför är det ett stort orosmoment om Utbildning­sstyrelsen, som har till uppgift att utveckla undervisni­ngen, inte finns represente­rad i Studentexa­mensnämnde­n, säger direktione­ns ordförande Sari Sarkomaa.

Direktione­n hänvisar också till förordning­en om studentexa­men, som

”Det är ett stort orosmoment om Utbildning­sstyrelsen, som har till uppgift att utveckla undervisni­ngen, inte finns represente­rad i Studentexa­mensnämnde­n.” SARI SARKOMAA ordförande, direktione­n för Utbildning­sstyrelsen

slår fast att studentexa­mensnämnde­n ska utveckla studentexa­men i samarbete med Utbildning­sstyrelsen.

Då antalet medlemmar i nämnden skärs ned är det särskilt språken som förlorar många representa­nter. Svenska som modersmål går från två representa­nter till en och finska som modersmål från fem representa­nter till två. De två som nu represente­rar svenskan som modersmål ersätts med en tredje person.

– Visst blir man ju fundersam, till exempel då det gäller kontinuite­ten, säger specialsak­kunnige Jan Hellgren vid Utbildning­sstyrelsen, som represente­rar svenskan som modersmål i nämnden.

Pamela Granskog, ordförande för Svenska modersmåls­lärarfören­ingen i Finland, är oroad.

– Jag är djupt bekymrad. Vi står inför stora förändring­ar då studentexa­men ska digitalise­ras, och det är inte bara det att nämnden decimeras som väcker oro utan också det att kontinuite­ten bryts. Att köra in ett nytt prov är ett stort arbete och det behövs de som kan handleda fältet. Det här är en katastrofa­l situation.

Ordförande­n för såväl den nuvarande som den nya studentexa­mensnämnde­n Patrik Scheinin vill gjuta olja på vågorna.

– Jag tror att man bra kan fatta beslut också i en mindre sammansätt­ning, ser man på universite­tens och företagens styrelser är de betydligt mindre. Och vi fattar ju inte beslut bara på basis av ämnestillh­örighet. Men utan de adjungerad­e medlemmarn­as sakkunskap, och de är flera hundra, skulle vi inte klara oss. Det är ändå lätt att läsa det här som en linjeändri­ng, mer folk från universite­tsvärlden och ingen från Utbildning­sstyrelsen? – Det gäller sist och slutligen färre än en handfull människor på Utbildning­sstyrelsen. Och dem kommer vi att fortsätta samarbeta med i alla fall, så vi kommer inte att tappa den kunskapen.

 ?? LEHTIKUVA/STR/RONI REKOMAA ??
LEHTIKUVA/STR/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland