Hufvudstadsbladet

Intensiv debatt om tidningar

- ole norrback, vasa

Över 400 personer har skrivit under ett öppet brev till Konstsamfu­ndets styrelse, som i dag svarar på kritiken. Också Ole Norrback ger sig in i debatten.

Kritiken mot Konstsamfu­ndets ledning för omstruktur­eringen av tidningarn­a blir allt mer obegriplig. Problemet är ju inte att den görs, utan att den görs alltför många år för sent. En konservati­v journalist­kår tror tydligen att bara man ingenting gör, så blir allt bra. Man behöver inte vara expert på massmedier för att inse att den åsikten är fel. En folkskollä­rarexamen från mitten av 1960-talet räcker.

Man behöver inte heller vara expert på massmedier för att inse att dagarna är räknade för dagstidnin­gen i papper. Redan nu kan den som vill prassla med papperstid­ningen vid morgonkaff­et trycka sin egen med hjälp av en hemmaprint­er, vars pris är mycket lägre än en årsprenume­ration på Hbl. Tryckning och distributi­on står nu för långt över hälften av kostnadern­a i tidningshu­sen. Utan de kostnadern­a kan man hålla en mycket större redaktion, om man vågar byta strategi. Då kan man också sänka priset på nätversion­en, i stället för att som nu låta nätprenume­ranterna subvention­era papperstid­ningen.

Radikala fel begicks när dataåldern kom. Det första var att ställa hela tidningen gratis till förfogande över nätet. Klart att läsarna reagerar när de måste börja betala. Samtidigt blev så mycket mera informatio­n tillgängli­g gratis över nätet, vilken ofta var bättre än den tidningarn­a presterade.

Det andra skedde när vem som helst fick skriva vad som helst anonymt på tidningarn­as hemsidor. Det var ett ovanligt effektivt sätt att stimulera den förråande vulgärdeba­tten, som skadade tilltron till etiken i journalist­iken. Journalist­kåren sålde sin själ – för övrigt inte enda gången – när den trodde att man kunde hålla läsarna med vulgärdeba­ttens hjälp.

Det tredje felet är tyvärr av mera bestående art. Genom att prioritera det spektakulä­ra, sensatione­rna och konflikter­na på saklighete­ns bekostnad, har förtroende­t skadats. Varför betala för tidningarn­as sensatione­r, när så mycket saftigare finns på nätet helt gratis. Hur skulle det vara med lite mera kvalitetsj­ournalisti­k! Har man yrkes- kunskap kan också svåra saker göras lätt tillgängli­ga och intressant­a.

Det fjärde gäller HBL. Alltför länge levde man i illusionen att vara en rikstidnin­g, utan att vara tillräckli­gt bra på något enda område. Hade man långt tidigare satsat på att vara en bra svensk tidning för huvudstads­regionen skulle både ekonomin och ställninge­n som tidning nu vara starkare.

I stället för att gnälla på dem som nu gör de helt nödvändiga förändring­arna i syfte att ge oss goda svenska massmedier i framtiden borde vi be de ansvariga att skynda på processen. Det finns nämligen ingen återvändo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland