President hörs i maffiaåtal
Italiens president Giorgio Napolitano vittnade i går i den omtalade rättegången om den italienska statens förhandlingar med den sicilianska maffian Cosa nostra. Något liknande har aldrig tidigare hänt i Italiens nutidshistoria.
Den 89-årige presidenten, som tog emot rätten i presidentpalatset, svarade utan tvekan på ett 40-tal frågor under de tre timmar som utfrågningen pågick. Giorgio Napolitano som omvaldes i fjol är inte på något sätt misstänkt.
Men rätten i Palermo ville absolut höra vad han vet om förhandlingarna mellan staten och maffian.
– Den som innehar en offentlig befattning får inte visa rädsla eller låta sig skrämmas, svarade Napolitano på frågan om han kände till att maffian planerade ett attentat mot honom 1993.
Attentatet omnämns i en rapport från den italienska säkerhetstjänsten Sismi. Det kan ha varit ett led i maffians försök att sätta ytterligare press på den italienska staten.
Detta var året efter de våldsamma bombattentaten mot domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino. Genom att hota Napolitano, som då var talman i parlamentet, hoppades de maffiabossar som satt i fängelse att de på detta sätt skulle kunna förhandla till sig lindrigare straff. Misstänkta ministrar Hotelserna kan eventuellt ha burit frukt. Den förre justitieministern Giovanni Conso är en av de tio personer som står åtalade i denna rättegång.
Conso hävdar dock att det var hans eget privata initiativ att 300 mafiosi slapp sina isoleringsceller just 1993. Nu står han åtalad misstänkt för att ha vittnat falskt.
– Jag vet ingenting om detta. Jag var en åskådare eftersom jag inte är en jurist, löd Napolitanos svar på denna fråga.
Den andra punkten som intresserade rätten gällde de påtryckningar som den tidigare inrikesministern Nicola Mancino utövade på Napolitanos diplomatiska rådgivare Loris d’Ambrosio.
Syftet kan ha varit att försöka stoppa förundersökningen eller åtminstone försena den. Diplomaten kan inte utfrågas. d’Ambrosio dog oväntat i en hjärtattack för två år sedan.
Napolitano sade till rätten att han aldrig fick någon förklaring till vad hans medarbetare menade med ”onämnbara överenskommelser”. Formuleringen figurerar i ett brev som d’Ambrosio skrev i ett brev till Napolitano kort innan han dog. Riskerar ogiltigförklaras De tio personer som står åtalade i denna rättegång är en brokig samling bestående av två före detta ministrar, maffiabossar, poliser och säkerhetsfolk.
De åtalade maffiabossarna Totò Riina och Bernardo Provenzano fick avslag på sin begäran att närvara via videouppkoppling under gårdagens utfrågning. Rättegången kan därför komma att ogiltigförklaras, menar Claudio Fava, som är vice ordförande i parlamentets antimaffiakommission.
– En åtalad har rätt att följa sin rättegång. Det är därför inte säkert att det blir någon fällande dom. Detta unika mål handlar inte bara om juridisk skuld, utan även om civil och politisk skuld. Något som inte är mindre viktigt, särskilt för historieskrivningen, säger Claudio Fava till HBL.