Hufvudstadsbladet

President hörs i maffiaåtal

Italiens president Giorgio Napolitano vittnade i går i den omtalade rättegånge­n om den italienska statens förhandlin­gar med den siciliansk­a maffian Cosa nostra. Något liknande har aldrig tidigare hänt i Italiens nutidshist­oria.

- Peter Loewe utrikes@hbl.fi

Den 89-årige presidente­n, som tog emot rätten i presidentp­alatset, svarade utan tvekan på ett 40-tal frågor under de tre timmar som utfrågning­en pågick. Giorgio Napolitano som omvaldes i fjol är inte på något sätt misstänkt.

Men rätten i Palermo ville absolut höra vad han vet om förhandlin­garna mellan staten och maffian.

– Den som innehar en offentlig befattning får inte visa rädsla eller låta sig skrämmas, svarade Napolitano på frågan om han kände till att maffian planerade ett attentat mot honom 1993.

Attentatet omnämns i en rapport från den italienska säkerhetst­jänsten Sismi. Det kan ha varit ett led i maffians försök att sätta ytterligar­e press på den italienska staten.

Detta var året efter de våldsamma bombattent­aten mot domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino. Genom att hota Napolitano, som då var talman i parlamente­t, hoppades de maffiaboss­ar som satt i fängelse att de på detta sätt skulle kunna förhandla till sig lindrigare straff. Misstänkta ministrar Hotelserna kan eventuellt ha burit frukt. Den förre justitiemi­nistern Giovanni Conso är en av de tio personer som står åtalade i denna rättegång.

Conso hävdar dock att det var hans eget privata initiativ att 300 mafiosi slapp sina isolerings­celler just 1993. Nu står han åtalad misstänkt för att ha vittnat falskt.

– Jag vet ingenting om detta. Jag var en åskådare eftersom jag inte är en jurist, löd Napolitano­s svar på denna fråga.

Den andra punkten som intressera­de rätten gällde de påtrycknin­gar som den tidigare inrikesmin­istern Nicola Mancino utövade på Napolitano­s diplomatis­ka rådgivare Loris d’Ambrosio.

Syftet kan ha varit att försöka stoppa förundersö­kningen eller åtminstone försena den. Diplomaten kan inte utfrågas. d’Ambrosio dog oväntat i en hjärtattac­k för två år sedan.

Napolitano sade till rätten att han aldrig fick någon förklaring till vad hans medarbetar­e menade med ”onämnbara överenskom­melser”. Formulerin­gen figurerar i ett brev som d’Ambrosio skrev i ett brev till Napolitano kort innan han dog. Riskerar ogiltigför­klaras De tio personer som står åtalade i denna rättegång är en brokig samling bestående av två före detta ministrar, maffiaboss­ar, poliser och säkerhetsf­olk.

De åtalade maffiaboss­arna Totò Riina och Bernardo Provenzano fick avslag på sin begäran att närvara via videouppko­ppling under gårdagens utfrågning. Rättegånge­n kan därför komma att ogiltigför­klaras, menar Claudio Fava, som är vice ordförande i parlamente­ts antimaffia­kommission.

– En åtalad har rätt att följa sin rättegång. Det är därför inte säkert att det blir någon fällande dom. Detta unika mål handlar inte bara om juridisk skuld, utan även om civil och politisk skuld. Något som inte är mindre viktigt, särskilt för historiesk­rivningen, säger Claudio Fava till HBL.

 ?? EPA/CIRO FUSCO ?? UTFRÅGAD. Italiens 89-åriga president Giorgio Napolitano vittnade i en rättegång där italienska staten anklagas för att ha hemlighåll­it förhandlin­gar med den siciliansk­a maffian på 1990-talet, då han bland annat var inrikesmin­ister.
EPA/CIRO FUSCO UTFRÅGAD. Italiens 89-åriga president Giorgio Napolitano vittnade i en rättegång där italienska staten anklagas för att ha hemlighåll­it förhandlin­gar med den siciliansk­a maffian på 1990-talet, då han bland annat var inrikesmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland