”Ingen finsk-svensk Natoutredning”
Både Finlands och Sveriges statsministrar säger nej till en gemensam utredning om ett Natomedlemskap. Det kom fram vid ett nordiskt statsministermöte i Stockholm i går.
Det var under en presskonferens i samband med Nordiska rådets session i Stockholm i går som Alexander Stubb (Saml) sade att det florerar rykten om gemensam finsk-svensk Natoutredning. Enligt honom verkar ett sådant förslag finnas med i en ännu opublicerad svensk försvarsutredning.
– Enligt de senaste ryktena finns där förslag om att Finland och Sverige tillsammans ska utreda ett eventuellt Natomedlemskap, sade Stubb.
Det handlar om en utredning kring olika alternativ till svenskt försvarssamarbete som sattes i gång under den förra borgerliga regeringen. Utredningsman är Sveriges tidigare Moskvaambassadör Tomas Bertelman. Han presenterar sin rapport i dag och fram till dess är innehållet hemligt. Är en gemensam Natoutredning följande steg i det finsk-svenska försvarssamarbetet, Alexander Stubb? – Jag ser det mer som en akademisk övning, alltså inte som en gemensam utredning för Finlands regering och
”Det är nog så att utrikes- och säkerhetspolitiken trots allt måste granskas enbart med utgångspunkt i nationella intressen.” ALEXANDER STUBB Finlands statsminister
Sveriges regering. Det är nog så att utrikes- och säkerhetspolitiken trots allt måste granskas enbart med utgångspunkt i nationella intressen. Gör man en Natoutredning eller andra säkerhetspolitiska utredningar så är utgångspunkten att finska staten och regeringen gör den.
Också Sveriges statsminister Stefan Löfven säger nej till en gemensam utredning.
– Det är inte aktuellt, säger han via sin pressekretare.
I Sverige finns ändå de som stöder tanken. Allan Widman, ordförande för riksdagens försvarsutskott, säger till HBL att han välkomnar ett djupare försvarssamarbete också inom ramen för Natosamarbetet. ”Före och efter valet” Alexander Stubb sade vid gårdagens presskonferens att han delar upp dagens Natodebatt i dag i två omgångar, före riksdagsvalet i april och efter. Före valet händer inget med Nato. Efter valet bör man enligt Stubb upprätthålla ”möjligheten att ansöka om medlemskap”.
– Vi överväger situationen hela tiden och det är självklart att när vi funderar på vår säkerhetspolitik så funderar vi också på vad Sverige eventuellt kommer att göra.
Den nya svenska rödgröna regeringen har sagt klart nej till Nato under den här mandatperioden.
Nordiska rådets årliga session inleddes i går i Stockholm med en debatt där alla statsministrar var med. Men redan på morgonen träffades de fem statsministrarna. Samtalen handlade då bland annat om läget i Ryssland och Ukraina, Arktis, samt det nordiska varumärket, det vill säga diskussionen om att marknadsföra Norden som ett gemensamt varumärke ute i världen.
Sessionen avslutas i morgon.