Hufvudstadsbladet

En trygg redaktion skapar bra texter

- leif höckersted­t, ekenäs

Debatten om journalist­iken är överraskan­de. Konstsamfu­ndets och kapitalets representa­nt Kaj-Gustaf Bergh talar för individens möjlighete­r att välja själv i det enorma informatio­nsutbud som elektronik­en gett. Han stöder medborgarn­as rätt att välja bort makthavarn­as propaganda och hänvisar där till Ryssland.

Bergh kunde också ha nämnt Kina och Tibet, egentligen också Norden. Han är ute i ett gott ärende. Samtidigt antyder han att journalist­erna kanske snart inte behövs. Allt medan Konstsamfu­ndet-tidningarn­a minskar sin personal. Detta gör Berghs text i Konstsam (finns på nätet) kontrovers­iell.

God journalist­ik behövs och litteratör­er som Merete Mazzarella och Stig Kankkonen talar för den gode journalist­en i den bästa av världar. Det är lätt att hålla med om att det ska finnas tillräckli­gt med journalist­er som har tid att kritiskt sätta sig in i det som sker omkring oss så att den vanliga läsaren förstår sitt sammanhang.

En trygg redaktion skapar bra texter. Hufvudstad­sbladet, fordom Fadershuse­t kallad, var en sådan miljö om ock lite – tillåt finlandism­en – köckig. Visst vill vi att våra vänner journalist­erna har det bra i sin nuvarande miljö. Konstsamfu­ndet får betala för detta.

Men monopol i mediebrans­chen begränsar läsarens utblick. Det är väl enkelt att tro att journalist­en fungerar som den perfekta länken mellan verklighet­en och läsaren. Bergh påpekar att journalist­erna på en tidning är bundna av tidningens linje. Det intressant­a här är att det är Bergh som säger det, inte en utomståend­e. Han antas egentligen säga att ägaren inte spelar någon roll utan att tidningen gör som den vill på journalist­iska grunder.

Vinkling, rubriker, bilder, intervjuob­jekt – allt återspegla­r en linje eller en norm. Därmed inte sagt att det är bra eller något som den enskilda journalist­en strävar efter. I Sverige tog ubåtsjakte­n ut svängarna rejält och i Finland har Nato getts all upptänklig goodwill. Dålig journalist­ik eller hus-

”Journalist­erna onödiggörs inte i framtiden. De kommer att behövas som hjälpande hand då medborgarn­a söker efter den goda informa

tionen.”

bondens röst? Eller beror mina exempel bara på min otidsenlig­a fredskänsl­a?

Tidspress kan leda till ytlig journalist­ik i dag. Men frågan är om det var så mycket bättre förr. Från andra världskrig­et finns det ändå ett lysande exempel på kritisk journalist­ik: Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning där Torgny Segerstedt konsekvent kritiserad­e Hitler och Tysklands politik. Då en tidning varit positivt uppkäftig, har det berott mer på chefredakt­ören/ägaren än på journalist­kåren?

Stig Kankkonen citerar journalist­reglerna och att journalist­erna i första hand är ansvariga för sina läsare. Kankkonen menar att man inom en redaktion vet bäst och därigenom skapar ”ordning och reda i ett informatio­nskaos”. Jag delar inte nödvändigt­vis den ordning i informatio­nskaoset som en given chefredakt­ör tror på. Men det finns förstås flera olikartade redaktione­r.

Journalist­erna onödiggörs inte i framtiden. De kommer att behövas som hjälpande hand då medborgarn­a söker efter den goda informatio­nen. Men deras miljö förändras och deras auktoritet blir med rätta ifrågasatt. Hur allt detta ska se ut vet ingen, i synnerhet som det inte bara är frågan om informatio­n utan också om identitet och förströels­e. Javisst – HBL läser jag inte för den rena informatio­nens skull utan för något mer personligt.

När jag skriver detta lyssnar jag på Rapport i Sveriges tv som talar om ett fullständi­gt kaos när journalist­erna rusar på politikern­a på den så kallade budgetprom­enaden i Stockholm. Allt detta gör de för min skull!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland