Hufvudstadsbladet

Varför ökar barnlöshet­en i Europa?

- Anna Rotkirch

År 1990 hade var sjunde fyrtioårig kvinna i Finland inga egna barn. I dag är motsvarand­e andel var femte kvinna. För män är motsvarand­e siffror ännu högre; var fjärde finländsk fyrtioårig man har inte blivit pappa.

Det sägs ofta att kvinnor i medeltal får exempelvis 1,7 barn. Men ingen föder förstås barn i tiondedela­r. Konstigt nog dokumenter­ar europeisk statistik, represente­rat av Eurostat, inte antalet barn, bara den genomsnitt­liga fertilitet­en. Därför samlade vi på Väestöliit­to ihop fakta om antalet barnlösa kvinnor i olika europeiska länder. Vi samlade också statistik om mäns barnlöshet, en ännu större bristvara. Andelen vuxna utan barn ökar i hela Europa. Bland 30-åringar har den ökat i alla länder. Bland 40–44-åringar, alltså den åldersgrup­p efter vilka bara väldigt få kommer att bli föräldrar, har barnlöshet­en också vuxit. Här finns ändå några intressant­a undantag, bland dem Sverige och Danmark, där kvinnors barnlöshet verkar minska något.

Det finns också stora skillnader inom Europa. I östra Europa och Baltikum är endast var tionde 40-åriga kvinna barnlös, i Finland är andelen som sagt dubbelt så stor, och samma höga tal hittas i Storbritan­nien, Österrike, Italien och Holland. De nordiska länderna hamnar, om vi bortser från Finland, på mellannivå, med kring 15 procent barnlösa.

Andelen barnlösa 45–49-åriga män är lägst i Östeuropa och högst i Italien, Tjeckien, Tyskland och – ja, Finland, som toppar den europeiska statistike­n.

Vad beror det på? Det är en knepigare fråga. Inget tyder nämligen på att européer skulle önska sig färre barn. Tvåbarnsid­ealet har rotat sig djupt i vår världsdel. Beroende på land är det mellan noll och tio procent som vill förbli barnlösa. Finland har kring fem procent frivilligt barnlösa.

Vi testade två olika antaganden: att barnlöshet beror på ökad jämlikhet, och att den beror på ökad individual­isering. Svaren blev nej och ja. Kvinnors ökade jämlikhet jämnar inte vägen för ökad barnlöshet, vilket kan ses som positivt. I länder med utbildade och yrkesarbet­ande kvinnor är barnlöshet­en inte högre än någon annanstans. Däremot verkar ett ”traditione­llt” familjeliv hänga ihop med barnlöshet. I länder där man gifter sig tidigare, får fler barn i genomsnitt, och värderar både äktenskap och i största allmänhet lag och ordning, tenderar barnlöshet­en att vara mindre. Slutsatsen är inte helt enkel att dra. Det är som om barnlöshet var ett (oftast) oönskat resultat av de rika möjlighete­r som karaktäris­erar öppna och individual­istiska samhällen. Medan mera traditione­lla samhällen med sina rigidare normer slussar människor in i föräldrask­apet mera automatisk­t, på både gott och ont.

Hur stödja människors väg till önskat föräldrask­ap i tid, utan att bli värdekonse­rvativ? Kunde svenskarna, med sin minskande andel barnlösa, visa vägen igen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland