ÖPPET BREV TILL KONSTSAMFUNDETS STYRELSE
I ett pressmeddelande av den 17 oktober – titeln lyder ”Konstsamfundets styrelse stöder kvalitetsjournalistik på svenska” – försöker Konstsamfundet bemöta de senaste veckornas häftiga kritik. Samma dag hade vd Kaj-Gustaf Bergh en insändare med i stort sett samma innehåll förutom ett inledande stycke där han vill göra gällande att han blivit missförstådd: ”Ingen kan hindra någon annan från att tolka det man skriver som om skribenten hade en viss åsikt och sedan fördöma denna påklistrade åsikt. Otrevligt, men effektivt.”
Vi undertecknade förblir emellertid allvarligt oroade över det sätt på vilket samfundets vd K-G Bergh uppträder som chefsideolog. I ledaren i årsboken Konstsam låter han för var och en som kan läsa innantill förstå (1) att han ser public service som ett redskap för statens styrning av medborgarna, (2) att tidningar inte nödvändigtvis behövs – vare sig i papperseller elektronisk form – eftersom man på nätet fritt kan välja de innehållsproducenter man är beredd att betala för.
Budskapet har redan bemötts både i insändare och av HBL:s skribenter – ex- empelvis Susanna Ginman i en ledare (HBL 12.10) och av Sylvia Bjon i en ledarkrönika (HBL 13.10). Bjon konstaterar för det första att public service inte är politikernas utan medborgarnas och ifrågasätter för det andra Berghs framtidsvision: enfald, inte mångfald blir resultatet av en total frihet att välja bort information, att aldrig konfronteras med det man inte valt.
Man undrar också var Bergh tänkt sig att det gemensamma finlandssvenska offentliga samtalet ska föras.
Vad vi nu uttryckligen vill ha besked om är den fråga Konstsamfundets styrelse fullständigt glider undan i pressmeddelandet, nämligen huruvida de – Max Arhippainen, Niklas Geust, Gunvor Kronman, Ann Sandelin och Christoffer Taxell – står bakom det politiserande, den medieoch samhällssyn som deras vd formulerat för deras räkning. I så fall förefaller det oss att Konstsamfundet avvikit från sitt uppdrag som allmännyttig förening. Listan med de över 400 underskrifterna finns på hbl.fi/opinion/lasarnasbrev i anslutning till Merete Mazzarellas insändare.