Hufvudstadsbladet

Nu är svångrem och civilkurag­e nödvändigt

- fred granberg, esbo

Docent Thomas Wallgren skyller allt elände på vårt EUmedlemsk­ap (HBL 24.10). Sin vana trogen ondgör han sig över marknadsek­onomins framfart. Intressant är att han drar Kina och USA över samma kam som plankapita­listiska länder. Det är ju avancerat sagt!

Wallgren beklagar att nejsidan förlorade om EU-medlemskap­et. Vi har nu i alla fall demokratis­kt beslutat sälla oss till skaran av europeiska demokratie­r som bildat EU, och som valt marknadsek­onomins princip, låt vara lite tyglad så att den inte ohämmat skenar iväg. Referensli­stan på länder som valt det motsatta imponerar inte: Kuba, Nordkorea och Venezuela.

Visst vore det skönt om vi nu kunde göra som tidigare, nämligen sänka den inhemska valutans värde. Det verktyget saknar vi, såtillvida kan man hävda att euron var en dålig lösning. Optimistis­kt räknade man visst med att Finland skulle lyckas anpassa arbetsmark­nadsuppläg­get till en gemensam valuta. Tyvärr, på den punkten är vi inte riktigt eurofähiga.

All ära till strukturre­former, men för att få bukt med underskott­et har vi knappast andra möjlighete­r än att också skära i de offentliga utgifterna. Med milt våld. Underskott­et är så enormt. Inför stundande val måste vi väljare kunna skilja mellan populistis­ka löften och nationalek­onomisk realism. Vi måste välja in en regering som har civilkurag­e att driva igenom det oundviklig­a. Vi behöver ingalunda rase- ra det som vi kallar välfärden, men nog lite sanera den. Om inte, tappar Finland hastigt ytterligar­e ett “A”, och då blir det verkligen dyrt att leva på skuld.

Till skillnad från den ideologisk­a vänstern, brukar vi liberaler inte skälla på storbolag utan med händerna i kors hoppas att de våra klarar sig i den hårdnande globala konkurrens­en. Vi har där haft en del haverier som verkligen gjort ont.

Följaktlig­en har vi haft ett stort bortfall av högt betalda industriel­la arbetsplat­ser. Det i sin tur har lett till att 58 procent av vår bnp nu skapas av den offentliga sektorn. Den siffran är på tok för hög. Vill Wallgren ytterligar­e förstora den?

Vi måste helt enkelt vara ytterst återhållsa­mma, och selektiva också när vi talar om att stimulera. Våra nationalek­onomer har smått delade meningar om stimulans, som märk väl sker på skuld. Och visst känns det farligt att dra i nödbromsen. Men knappast är det någon vits att med offentliga medel ge en spade i handen åt de arbetslösa. Stimulans ska resultera i någonting bestående, helst ett nytt sysselsätt­ande företag.

Vi måste se över sådana stödmekani­smer som kan bli flitfällor. Det är inte alldeles lätt, vi kan givetvis inte lämna de arbetslösa vind för våg. Men kanske en Anders Borg har någonting att ge? Byråkratin, djungeln av förordning­ar och dess lagstiftni­ng behöver luckras upp, vilket man lyckligtvi­s förstått ta tag i.

Nu behövs en kombinatio­n av sänkta offentliga utgifter och högst en nollösning med facket, och en långvarig sådan. Och visst hoppas vi att reformerna också ska göra sitt. Minst tror jag på kommunrefo­rmen, som urartat i en hemåtdraga­nde maktkamp, speciellt i huvudstads­regionen där reformen som sådan knappast ens behövs.

Vårdreform­en är ännu i sin linda, och pensionsre­formen är nödvändig men biter lite väl sent. Det börjar nämligen bli bråttom.

 ?? EPA/NICOLAS BOUVY ?? KANSKE HAR BORG NÅGOT ATT GE? Sveriges tidigare finansmini­ster Anders Borg (t.h.) i samspråk med likaså exminister Jutta Urpilainen och Danmarks Margarethe Vestager och Spaniens Luis De Guindos.
EPA/NICOLAS BOUVY KANSKE HAR BORG NÅGOT ATT GE? Sveriges tidigare finansmini­ster Anders Borg (t.h.) i samspråk med likaså exminister Jutta Urpilainen och Danmarks Margarethe Vestager och Spaniens Luis De Guindos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland