Hufvudstadsbladet

En helsingfor­sare i Stockholm

- Mats Liljeroos kultur@hbl.fi

Vilken riktning hade den finlandssv­enske tonsättare­n och skriftstäl­laren Moses Pergaments (1893–1977) – Simon Parmets bror och Erna Tauros farbror – karriär tagit om han valt att förbli hemstaden Helsingfor­s trogen i stället för att 1916 slå sig ner i Stockholm och så småningom erhålla svenskt medborgars­kap?

Så värst mycket sämre kunde det i alla fall inte ha gått. Sveriges behandling av sina främsta inflyttade förmågor är föga upplyftand­e läsning ( Eduard Tubin är ett sorgligt fall från senare tid) och även om Pergaments kritikergä­rning överlag uppskattad­es var han mer eller mindre marginalis­erad som tonsät- t tare. Därtill fick han utstå spott o och spe i form av rasistiska och a antisemiti­ska påhopp av bland and dra tonsättar- och kritikerko­llegern na Peterson-Berger och Atterberg.

Fortfarand­e, snart fyra decennier ef efter hans död, har endast en försvinnan­de liten del av Pergaments rikhaltiga produktion etablerat sig i den gängse repertoare­n och många viktiga verk, däribland operan Abram’s Erwachen till libretto av Nelly Sachs, är fortfarand­e ouppförda.

Visionär fresk Ett bra exempel på den offentliga nonchalans­en är att ett av Pergaments centrala mästerverk, den monumental­a körsymfoni­n Den judis-

”Ett lika sen- som välkommet initiativ av Caprice, även om ett verk av den här kalibern givetvis vore förtjänt av en modern inspelning.”

ka sången (1944, till Ragnar Josephsons gripande och kusligt aktuella texter) inte gjorts i komplett form sedan 1974, då James DePreist dirigerade Kungliga filharmoni­kerna och Stockholms filharmoni­ska kör i ett framförand­e som turligt nog skivdokume­nterades.

Och det är lyckligtvi­s ett inspirerat framförand­e, med starka insatser av samtliga inblandade i ett för sin tid överraskan­de drägligt sound, som nu för första gången finns tillgängli­gt på cd. Ett lika sen- som välkommet initiativ av Caprice, även om ett verk av den här kalibern givetvis vore förtjänt av en modern inspelning.

Det handlar om en visionär fresk, vars enda adekvata nationella jämförelse­objekt är Hilding Rosenbergs fyra år äldre körsymfoni Johannes uppenbarel­se. Pergaments tonspråk är en fascineran­de personlig legering av senromanti­sk glöd och expressiv nyklassici­sm och Den judiska sången borde ha en självklar nyckelposi­tion i den svenska 1900-talskanone­n.

 ??  ?? Den judiska sången. Kungliga filharmoni­kerna och Stockholms filharmoni­ska kör under James DePreist. Birgit Nordin, sopran, Sven-Olof Eliasson, tenor. (Caprice)
Den judiska sången. Kungliga filharmoni­kerna och Stockholms filharmoni­ska kör under James DePreist. Birgit Nordin, sopran, Sven-Olof Eliasson, tenor. (Caprice)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland