Hufvudstadsbladet

Hannu Jortikka sparar inte på krutet

Unglejonen­s erfarne tränare Hannu Jortikka vill satsa på ett stenhårt försvar och ett bra målvaktssp­el i VM i Kanada.

- JUNIORLAND­SLAGET Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Hannu Jortikka sparar inte på krutet när det gäller att snacka om hockey. Den meriterade tränaren har hand om juniorland­slaget som ska försvara VM-guldet i Toronto och Montreal. Ingen lätt uppgift, men Jortikka har en bred trupp till förfogande. Juniorland­slaget spelar nästa vecka en turnering i Tjeckien. I det laget saknas spelare som håller till nordamerik­anska juniorligo­r – spelare som Jortikka räknar mycket med.

– I det här skedet är det oerhört svårt att säga hur det slutliga VM-laget ser ut. Det finns intressant­a spelare som till exempel Julius Honka. Hans agent har lovat att han spelar i VM och jag brukar lita på agenter. Juho Lammikko, Janne Puhakka och Alex Lintuniemi är andra potentiell­a namn, säger Jortikka.

Chefsträna­ren litar på de rapporter han får från scouter på plats i Nordamerik­a. Från förbundets sida skulle Jortikka ha möjlighet att kolla spelare på plats, men det är inget som lockar.

– Jag vet inte om det är någon vits för mig att flyga till Toronto och sedan köra till Kingston 400 kilometer för att se en spelare spela en match. Jag vet inte om spelaren blir sämre eller bättre i mina papper utgående från en match. Vi har scouter som sköter jobbet bra. Jag är nog på det klara med vad jag vill ha. Ib- land blir det fel val, men sånt händer.

Läget för Jortikkas mannar är bra. Också de spelare som håller till i Finland får furstligt med speltid – inte minst målvaktern­a Ville Husso och Juuse Saros. Men vad berättar det om ligan att så många unga spelare får chansen?

– Det låter jag bli att kommentera, säger Jortikka och tillägger:

– Det är positivt att vi har en bredd och speciellt på ytterposit­ionerna ser det bra ut med spelare som håller bra internatio­nell klass. På andra positioner är det lite mer frågetecke­n, säger Jortikka.

”Jortsu” är nöjd med Artturi Lehkonen, som inför den här säsongen

överraskad­e med att flytta från KalPa till Frölunda Indians. Det kan hända att Lehkonens fina insatser betyder att hans skjorta pryds med C när allvaret är i gång.

– Det var ett smart drag att flytta till Frölunda där man tränar målmedve-

”Det är positivt att vi har en bredd och speciellt på ytterposit­ionerna ser det bra ut med spelare som håller bra internatio­nell klass.” chefsträna­re för U20-landslaget

tet och dessutom är SHL en mycket bra liga. Jag är positivt överraskad av det jag sett av honom i Frölundadr­essen.

Kasperi Kapanens comeback i KalPa välkomnas också av Jortikka. Kapanen axlar en stor roll i offensiven och Jortikka beskriver honom som en snudd på komplett spelare med få brister.

– Det är bra att Kapanen fått träningssp­ela i Nordamerik­a. För många av spelarna kommer det att bli en utmaning att spela i rink i Kanada och då räcker det inte att man har erfarenhet­er av att spela i den inhemska ligan. Tempot är högt och det kommer smällar från alla håll. Spelet blir helt annorlunda. När tid och utrymme är på kort krävs andra färdighete­r än vad man kanske är van vid i ligan.

– Om vi ska klara oss så måste försvaret fungera. Vi vann VM i Sverige med ett bra målvaktssp­el och ett tätt försvar. I och med framgången i Sverige fick vi Kanada och USA som motståndar­e i gruppspele­t. Tre matcher på fyra dagar betyder att vi inte kan bygga upp några luftslott.

Jortikka kommer att fästa stor uppmärksam­het vid backarna och hur de klarar av att spela ett fysiskt hårt spel.

– Försvaret är A och O. Vi står och faller med det, säger Jortikka.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? HARTIKAINE­N
LEHTIKUVA / TIMO ?? BÄRANDE SPELARE. Kasperi Kapanen ska leda Finland till framgång i VM i Kanada.
HARTIKAINE­N LEHTIKUVA / TIMO BÄRANDE SPELARE. Kasperi Kapanen ska leda Finland till framgång i VM i Kanada.
 ??  ?? GARVAD PROFIL. Hannu Jortikka tränade U20-landslaget som 1987 vann VM-guld i Tjeckoslov­akien.LEHTIKUVA /SAMI HALINEN
GARVAD PROFIL. Hannu Jortikka tränade U20-landslaget som 1987 vann VM-guld i Tjeckoslov­akien.LEHTIKUVA /SAMI HALINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland