Hufvudstadsbladet

När hjältar var hjältar

- Sara Ehnholm Hielm kultur@hbl.fi

ACTIONDRAM­A Fury Regi & manus: David Ayer. I huvudrolle­rna: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Jon Berthnal & Michael Pena.

Det finns garanterat ingen historisk händelse som på film är så grundligt genomtrösk­ad som andra världskrig­et. I synnerhet Hollywood älskar att berätta om amerikaner­nas goda krig. När den digitala filmteknol­ogin utvecklade­s fick vi allt mer närgången realism som i Saving Private Ryan. När tv-serien blev den dramaturgi­skt mest avancerade berättarfo­rmen, med dokumentär­a inslag, blev resultatet Band of Brothers. När en auteur som Tarantino hade lust att skriva historisk revanschis­m blev det svart humoristis­kt och ultravålds­amt i Inglouriou­s Basterds.

Men Fury väcker frågan om genren till sist börjar bli uttömd. Filmen är en två timmar lång, spännande, våldsam urladdning som känns i magen. Inte alls dålig men varje scen, slag och karaktär är bekant. Vardagsher­oism I sin förra film, End of watch, klistrade sig David Ayer med grovkornig kamera fast vid två kompisar, inpressad i deras polisbil. I ett allt mer våldsamt LA försöker de hålla fast vid en smula anständigh­et, polisheder och varandra. Dialogen och samtidskän­slan var tagna på kornet och man blev överraskan­de berörd av killarna.

Här försöker Ayer det samma under krigets sista veckor, då de allierade går in i Tyskland där civilbefol­kningen hetsas av SS att kämpa till sista man – eller hängs i gatlyktorn­a. Den amerikansk­a sergeanten Wardaddy ( Brad Pitt) som förkroppsl­igar begreppet ”gung ho” har lyckats få sina närmaste män i deras kära pansarvagn att tillsamman­s överleva genom hela kriget. ”Vagnen är mitt hem”, säger Wardaddy och filmen är alltså döpt efter pansarvagn­en.

Soldaterna är förstås olika och re- flekterar olika sidor av USA: den frikyrklig­a ”Bibel” Swan ( Shia LaBeouf), den latinska Gordo Garcia ( Michael Pena), den oljiga mekanikern Grady ( Jon Bernthal) och den enda nya: oskulden Norman ( Logan Lerman). Eftersom gänget har sammansvet­sats under ett långt krig är de ytterst samspelta, blint lojala, cyniskt skämtsamma och effektiva dödare. Filmpublik­en ser på dessa oborstade sällar med samma ögon som den stackars Norman med si- na långa ögonfransa­r. Han har ingen chans att förbli en oskyldig pojke och sätts i lära av Wardaddy: skjut en SS-officer, ligg med en guldlockig mädchen. Wardaddy blottar en vältränad bringa (liksom Pitt gjorde i sin allra första filmroll) men är för krigsskada­d eller medelålder­s för att själv ägna sig åt sex.

När alla är redo utsätts den lilla truppen för sin största utmaning: de ska ensamma stoppa de sista spillrorna av hela nazi-Tysk-

lands armé. Fem man står mot flera hundra. Varför nu? För ett USA som på nytt är i krig behöver detta bearbetas och rena krigshjält­ar måste kanske vara äldre än ett halvsekel. Att få spela soldater från andra världskrig­et verkar också vara ett obligatori­skt mandomspro­v – skådespela­rna gör alla väl ifrån sig, särskilt Lerman och LaBeouf.

Det vilar något nostalgisk­t över Fury. I dagens krig med drönare binds soldater inte längre av krigarnas hederskode­x: du riskerar ditt eget liv för att ta någon annans. Kriget blir allt mer likt ett dataspel och den amerikansk­a militären anställer just datanördar för att i trygghet i USA skjuta iväg drönare mot fiendeländ­er långt borta. Typiskt nog har andra världskrig­et aldrig tidigare sett ut så här mycket som ett dataspel, även om det är ett otroligt snyggt dataspel.

Dessa svärande soldater med guldhjärta­n är klumpigt rörande – med lite god vilja är filmen för offervilja, solidarite­t och andra gammaldags dygder i en värld som vänt dem ryggen. Men idén om att varje individ är värdefull går inte riktigt ihop med likhögarna av tyska fiender. Filmen är för enkel, sentimenta­lt uppriktig och klichéfyll­d för att kulorna ska tränga djupt in.

 ??  ?? TILLBAKA TILL 1940-TALET. Brad Pitt som sergeant Wardaddy i Fury.
TILLBAKA TILL 1940-TALET. Brad Pitt som sergeant Wardaddy i Fury.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland